Het eten van voldoende vezels is belangrijk voor een goede gezondheid. Maar waarom, en hoeveel vezels moet je dagelijks binnenkrijgen om je lijf alles te geven wat het nodig heeft? Woordvoerder Anne Lutgerink van het Voedingscentrum geeft antwoord.
Waarom is het belangrijk om genoeg vezels te eten?
‘Vezels zijn op een heleboel manieren goed voor de gezondheid. Ze leveren een bijdrage aan een goede werking van de spijsvertering en zorgen voor een verzadigd gevoel na het eten. Ook verminderen ze de kans op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en darmkanker.’
Wat gebeurt er als je structureel te weinig vezels eet?
‘Dan heb je die voordelen niet. Het kan bovendien leiden tot darmklachten, zoals winderigheid, harde ontlasting, een opgeblazen gevoel, verstopping en diarree. Zonder vezels kunnen je darmen niet optimaal werken.’
Hoeveel vezels moet je per dag binnenkrijgen?
‘Voor volwassen vrouwen is de minimale hoeveelheid 25 gram, voor volwassen mannen 30 gram. Ga daar niet onder zitten; eet liever meer dan minder vezels. Voor kinderen verschilt de aanbevolen hoeveelheid per leeftijd. Het speelt mee hoe actief iemands leefstijl is. Als je veel calorieën nodig hebt, heb je ook meer vezels nodig. Een kind van vijf met een actieve leefstijl heeft bijvoorbeeld 20 gram vezels nodig. Op onze website staat een tabel met de aanbevelingen per leeftijd.’
‘Geef jezelf de tijd om te wennen’
Wat zijn vezelrijke producten?
‘Vezels zitten alleen in plantaardige producten. Denk aan groente, fruit, aardappelen, volkorenbrood, volkorenpasta, zilvervliesrijst, ontbijtgranen, peulvruchten en noten.’
Heb je tips voor mensen die nog niet aan de aanbevolen hoeveelheid komen, maar hier verandering in willen brengen?
‘Maak eens een eetwissel. Als je altijd wit brood eet, kies dan eens voor volkoren brood. Zo kun je het ook doen met pasta en rijst. Probeer eens volkoren pasta en zilvervliesrijst. Je eetpatroon aanpassen hoeft niet van de ene op de andere dag. Geef jezelf de tijd om te wennen. Je kan in eerste instantie ook half-half doen, en dit dan mengen. Iedere stap die je zet, is er één.’