Het respiratoir syncytieel virus (beter bekend als het RS-virus) is een verkoudheidsvirus. Elk kind krijgt het, en ook onder volwassenen gaat het rond. Meestal is er weinig aan de hand. Toch kan een infectie tot een ziekenhuisopname leiden.
“Het RS-virus is bij baby’s een veelvoorkomend verkoudheidsvirus dat infecties in de luchtwegen veroorzaakt”, legt Emily Phijffer uit. Ze werkt als arts in het Wilhelmina Kinderziekenhuis en doet promotieonderzoek naar het RS- virus. “De symptomen verschillen. Een RS-virusinfectie kan leiden tot een milde verkoudheid. Daarbij hoort een verstopte neus of loopneus, hoesten en niezen.”
Het RS-virus
In het geval van een ernstige infectie is er vaak sprake van ademhalingsproblemen en koorts. “Kinderen kunnen last hebben van benauwdheid. Ze krijgen dan bijvoorbeeld een versnelde en/of piepende ademhaling, intrekkingen van de ribben en drinken minder. Als je kind hier last van heeft, is dat een reden om naar de dokter te gaan.” De kans dat je niet doorhebt dat je kind last heeft van een ernstige infectie, is volgens Phijffer klein. “Je ziet als ouder heel goed of je kind benauwd is en iets vervelends doormaakt.”
Baby’s zijn in de eerste zes maanden extra kwetsbaar. “Gewoon gezonde jonge baby’s kunnen een ernstige infectie oplopen.” Daarnaast zijn er een aantal risicogroepen. “Bijvoorbeeld baby’s die te vroeg geboren zijn, kinderen met long- of hartafwijkingen, kinderen met Downsyndroom en ouderen.”
Ziekenhuisopnames
In Nederland worden vrijwel alle kinderen in de eerste twee levensjaren besmet met het RS-virus. De groep die in het ziekenhuis terechtkomt, is relatief klein. “Er is een studie gedaan waarbij is gekeken naar het aantal ziekenhuisopnames door het RS-virus in Europa. Ongeveer 140 van de 1000 baby’s worden gezien door een dokter vanwege het RS-virus, 18 van de 1000 baby’s worden in het ziekenhuis opgenomen en gemiddeld komt 1 op de 1000 baby op de intensive care terecht.”
Het RS-virus is, net als andere virussen, zeer besmettelijk. “Je kunt niet voorkomen dat je kind het virus krijgt.Zeker in kinderopvangcentra circuleert het vaak.” Toch kun je wel voorzorgsmaatregelen nemen. “Heb je een baby? Dan kun je
in de eerste levensmaand van je kind mensen vragen, voor ze op kraambezoek komen of ze verkouden zijn. Als ze verkouden zijn, kun je ervoor kiezen de afspraak te verzetten. Of zorgen dat ze niet te dicht in de buurt komen.”
Ongeveer 140 van de 1000 Baby’s gaan naar een dokter vanwege het RS-virus.
Voorzorgsmaatregelen om ziekte door het RS-Virus te voorkomen
Het is moeilijk om te voorkomen dat je kindje besmet raakt met het RS- virus, maar er zijn absoluut voorzorgsmaatregelen die je kunt nemen. Zeker in de eerste levensmaand, wanneer baby’s het meest kwetsbaar zijn, is dat interessant. Dít kun je volgens het RIVM doen om jouw baby te beschermen tegen een besmetting.
- Het virus zit in de keel van besmette mensen en wordt overbracht door hoesten en niezen. Probeer verkouden mensen daarom uit de buurt van je baby te houden. Laat verkouden mensen ook niet op kraamvisite komen. Ook als ze de baby niet vasthouden, brengt dat risico’s met zich mee. Stel de afspraak daarom uit totdat de verkoudheid over is.
- Krijg je kraamvisite? Laat ze dan bij binnenkomst hun handen met zeep te wassen. Zorg daarnaast dat zowel jij als de mensen in huis regelmatig hun handen wassen om zo een besmetting te voorkomen.
- Gebruik – als je moet hoesten of niezen – een papieren zakdoek en gooi deze na gebruik onmiddellijk weg. Door de zakdoek te hergebruiken vergroot je de kans op besmetting. Hoest of nies in je elleboog als je geen zakdoek bij je hebt.
- Hoe goed je ook je best doet, soms is een verkoudheid onvermijdelijk, als je andere kinderen hebt die naar school gaan bijvoorbeeld. Heeft de baby verkouden broertjes of zusjes? Weghouden is moeilijk, maar probeer er voor te zorgen dat ze afstand houden van de baby en maak speelgoed dat kinderen in de mond nemen elke dag schoon. Dit kan met gewone schoonmaakmiddelen.
- Borstvoeding helpt om pasgeboren baby’s te beschermen. De borstvoeding bevat namelijk antistoffen, die de baby beschermen tegen een infectie.
- Recent zijn er twee middelen door het EMA (Europees Geneesmiddelenbureau) goedgekeurd voor het voorkomen dat kinderen ernstig ziek worden van het RS-virus. Binnenkort geeft de Gezondheidsraad advies over deze middelen.
Dit artikel werd mogelijk gemaakt door Pfizer bv, PP-RES-NLD-0001