Het krijgen van kinderen is niet voor iedereen vanzelfsprekend: verminderde vruchtbaarheid komt bij één op de zes koppels voor. Daarom is het belangrijk om de regie over je kinderwens te nemen, zegt Marieke Schoonenberg, directeur en gynaecoloog bij Nij Geertgen. Ze vertelt hoe je dit doet, waar je rekening mee moet houden en wanneer het tijd is om hulp te zoeken.
Volgens de gynaecoloog bestaat er nog veel onwetendheid over de invloed van leeftijd op een eventuele zwangerschap. “De gemiddelde leeftijd van ouders neemt steeds verder toe, maar de vruchtbare leeftijd is onder de dertig het beste. De kwaliteit van en hoeveelheid eicellen – en daarmee de vruchtbaarheid – neemt af als je ouder wordt.” Leeftijd speelt overigens niet alleen een rol voor de vrouw, maar ook voor de man, vanwege de kwaliteit van het sperma.
Kans op een zwangerschap optimaliseren
Andere factoren die meespelen: “Drugs, roken en alcohol hebben een slechte invloed op de kwaliteit van de eicellen en het zaad. Overgewicht verkleint de kans op een zwangerschap en vergroot het risico op een miskraam.” Heb je een kinderwens? “Stop met anticonceptie, start met het slikken van foliumzuur en vrij regelmatig rondom de eisprong.” Het algemene advies is om – als je gezond bent en een normale cyclus hebt – een jaar actief te proberen om zwanger te worden. Als het dan nog niet is gelukt, is het tijd om aan de bel te trekken. “80 procent van de vrouwen is binnen een jaar zwanger, 20 procent niet.” Dat kan zorgen voor stress en verdriet. “Een huisarts kan je zo nodig doorverwijzen naar een gynaecoloog. Daar kan worden gekeken worden naar de mogelijkheden op het gebied van fertiliteitsbehandelingen. Ook als je geen partner hebt en nadenkt over alleenstaand moederschap of nadenkt over het invriezen van je eicellen.”
‘Een kinderwens uitstellen kan, maar de vruchtbaarheid neemt met de jaren af’
Afspraak met de huisarts
Maar er zijn uitzonderingen. “Maak een afspraak met de huisarts als je geen of een onregelmatige cyclus hebt. Het kan betekenen dat je geen eisprong hebt en daardoor niet spontaan zwanger zult raken. Ook als je een voorgeschiedenis hebt je hebt bijvoorbeeld een grote buikoperatie na een blindedarmontsteking of een chlamydia-infectie gehad is het verstandig een afspraak te maken. Als mannen in hun jeugd een liesbreuk hebben gehad of als hun ballen niet waren ingedaald, is dat ook iets om rekening mee te houden.” Marieke besluit haar verhaal: “Heb je een kinderwens? Ga ervoor. Een kinderwens uitstellen kan, maar de vruchtbaarheid neemt met de jaren af. En ga bij twijfels en vragen naar de huisarts.”
Ga voor meer informatie naar www.instagram.com/fertitalks.