Nederland telt ongeveer 2 miljoen migrainepatiënten, maar een groot deel van hen weet niet dat het migraine is of krijgt niet de juiste behandeling, meent Willem Oerlemans, neuroloog bij DC Klinieken. Daar moet volgens hem verandering in komen.
Migraine is een aanval van heftige hoofdpijn. De hoofdpijn is vaak bonzend en zit meestal aan één kant aan het hoofd. “Een kwart van alle mensen met migraine heeft flitsen of andere gewaarwordingen voorafgaand of tijdens een aanval”, legt Oerlemans uit.
Hersenziekte
De impact van migraine is groot, zeker als je bedenkt dat 70 procent van de aanvallen langer duurt dan een dag. “Hoe vaker je een aanval hebt, hoe groter de impact. Mensen zijn tijdens een aanval ziek. Ze kunnen niet werken en voor hun gezin zorgen is moeilijk. Ze voelen zich vaak onterecht schuldig, omdat ze denken dat het aan hen ligt omdat ze bijvoorbeeld te hard werken of het te druk hebben, terwijl het eigenlijk gezien moet worden als een hersenziekte. Iets waar je niet om gevraagd hebt.”
Oerlemans maakt zich zorgen: “Mensen gaan vaak niet, of veel te laat naar de huisarts. Die herkent het probleem helaas niet altijd. Dat is ook lastig als iemand uitgeblust is en al een hele tijd elke dag hoofdpijn heeft, in plaats van aanvallen. Het kost tijd, moeite en goed onderzoek om erachter te komen wat voor hoofdpijn het dan precies is en hoe je het moet behandelen.”
Goede behandeling
Een goede behandeling is noodzakelijk, daarom is het belangrijk om altijd naar de huisarts te gaan als je regelmatig hoofdpijn hebt. “Ik verwijs mensen altijd naar patiëntenvereniging www.hoofdpijnnet.nl. Daar vind je adequate informatie. Als de huisarts niet voldoende kan helpen, vraag dan een doorverwijzing naar een hoofdpijnspecialist die vaak in een hoofdpijncentrum zit. Hier zijn gespecialiseerde artsen die tijd en aandacht hebben voor complexere problemen en zij kunnen weer andere behandelingen tegen (de gevolgen van) migraine starten dan bij de huisarts. Ook al is het niet volledig te genezen, we kunnen toch veel doen, maar dan moet je wel hulp zoeken.”
Oerlemans benadrukt: “Je moet hoofdpijn zien als een serieuze klacht, een alarmsignaal dat er iets niet in balans is. Daar moet je wat mee. Veel mensen hebben de neiging om pillen te slikken en door te gaan, maar dat is niet goed. Neem het probleem serieus en trek aan de bel. Anders ontregel je het systeem nog meer, waardoor het steeds moeilijker wordt om het op te lossen. Als je actief hulp zoekt, is er hoop!”