Zo’n één op de vier vrouwen heeft last van ongewild urineverlies. Een flinke groep dus. Desondanks heerst er een groot taboe op het onderwerp. En dat terwijl het iedereen kan overkomen.
Een continentieverpleegkundige staat op het schoolplein als een moeder van haar beroep hoort: eentje waarbij je je onder meer bezighoudt met ongewild urineverlies. Op een gegeven moment fluistert de moeder haar in dat zij hier last van heeft sinds haar bevalling en dat ze hulp nodig heeft. Haar kindje is op dat moment zo’n zes à zeven maanden oud. Toch verliest ze nog steeds druppeltjes urine als ze bijvoorbeeld snel opstaat, moet lachen of moet niezen. Absoluut geen fijne situatie, waar ze zich voor schaamt, en ze het niet eens met haar partner durft te bespreken. Daarnaast is ze bang dat het nooit meer overgaat. En dat terwijl er mogelijk iets tegen te doen is.
Klachten
Ongewild urineverlies kan iedereen overkomen – ook iedere vrouw. Vrouwen die bepaalde medicatie slikken, een natuurlijke bevalling hebben gehad, in de overgang zitten of zwaarlijvig zijn, kunnen sneller klachten ondervinden. Ook vrouwen die sporten waardoor er meer druk op hun buik komt, bijvoorbeeld bij hardlopen, ervaren sneller deze problemen. Vaak heeft het te maken met bekkenbodemklachten, een overactieve of juist een zwakke blaas.
Naast dat deze factoren kunnen zorgen voor druppeltjes urineverlies, kan het probleem ook andere verregaande gevolgen veroorzaken. Zo ver, dat sommige mensen niet meer naar buiten durven, omdat ze bang zijn dat hun urineverlies zichtbaar is. De afstand naar de supermarkt is dan al te ver.
Geïsoleerd raken
Er heerst een enorm taboe op het probleem, terwijl het dus iedereen kan overkomen. Mensen denken dat alleen vijfenzestigplussers hier te maken mee hebben; daar wil je je als dertiger vaak niet onder scharen natuurlijk. Doordat er zoveel gêne rondom dit onderwerp hangt, raken mensen soms zelfs in een isolement. Ze zijn bang dat het urineverlies zichtbaar is of dat ze sterk ruiken, waardoor ze niet meer naar buiten durven en stoppen met sporten. Intimiteit kan ook lastig worden. Mensen proberen daardoor zo min mogelijk te drinken, in de hoop dat ze dan minder klachten ervaren. Terwijl je urine daarvan geconcentreerder wordt en je het juist sterker ruikt. Daarnaast kan te weinig drinken ook een negatieve invloed hebben op je organen.
Onwetendheid rondom ongewild urineverlies zet men op een achterstand. Vrouwen creëren hierdoor een verkeerde leefstijl, niet wetende dat er mogelijk iets aan hun situatie gedaan kan worden. Ze gebruiken dan maandverband, om zo de druppeltjes op te vangen. Die producten zijn alleen niet voor dit probleem gemaakt: de bovenkant van het maandverband blijft vochtig en kan de urine niet goed afvoeren, waardoor er huidirritatie in de schaamstreek kan ontstaan. En zo ben je nog verder van huis.
Er bestaat speciaal discreet incontinentiemateriaal, bijvoorbeeld van Attends. Maar eerst is het belangrijk om langs je huisarts te gaan, hoe spannend dat ook kan zijn. Die kan nagaan hoe het komt dat jij hier last van hebt en bepalen wat een oplossing kan zijn. Misschien adviseert deze je bij een bekkenbodemspecialist langs te gaan, die kan checken of er bijvoorbeeld sprake is van verzakking of een andere afwijking. Deze specialist kan je oefeningen laten doen waardoor je bekkenbodem weer normaal kan functioneren. Want je kan er dus écht vanaf komen.
Juiste oplossing
De moeder op het schoolplein is door de incontinentieverpleegkundige geadviseerd om langs de dokter te gaan. Ook heeft ze een proefpakketje van Attends gekregen. Deze materialen hebben een optimale opnamecapaciteit voor ieder incontinentieprobleem en houden de huid droog. Daarmee kun je huidirritaties voorkomen. Doordat er een ruime keuze is aan materialen, is er voor ieder probleem en persoon een juiste oplossing. Daarnaast bezoekt de moeder drie keer een bekkenbodemspecialist. Dat vond ze heel spannend, maar ze merkt nu dat die oefeningen wel helpen: ze heeft al veel minder last.
Uit de taboesfeer
Door deze mevrouw, maar ook door andere verhalen, zijn ze er bij Attends bewust van geworden dat het niet vanzelfsprekend is dat iedereen weet hoe het eigen lichaam werkt en wat voor invloed bijvoorbeeld een bevalling op de bekkenbodem kan hebben. Doordat deze moeder haar klacht bespreekbaar maakte, kon zij op de juiste manier worden geholpen en is haar probleem vermindert. Hopelijk blijft het hier niet bij en durven meer mensen te praten over ongewild urineverlies. Via Attends kun je hierover meer informatie opvragen, advies inwinnen en even sparren met een deskundige over dit probleem. Door er open over te zijn, kunnen we elkaar helpen. Dat is zo belangrijk.
Vergoedingen
Wat veel mensen niet weten, is dat er regels zijn met betrekking tot het in aanmerking kunnen komen voor vergoeding wat betreft incontinentiematerialen. Zo kunnen mensen met ongewild urineverlies de juiste zorg en ondersteuning krijgen. In de Zorgverzekeringswet (ZVW) staat vermeld welke hulpmiddelen in aanmerking kunnen komen voor vergoeding uit de basisverzekering en wat de voorwaarden zijn.
Zo komen de absorberende incontinentiematerialen van Attends als absorberende broekjes, slips, inleggers, inleggers en netbroekjes in aanmerking voor een vergoeding. De producten worden alleen vergoed wanneer er sprake is van chronische incontinentie. Check Attends.nl voor alle voorwaarden.
Ongewild urineverlies kan iedereen overkomen