GezondheidAdvertorial

Maag- darm- en leverarts Daniël Keszthelyi over PSD: ‘Bewustwording is belangrijk’

by Sven Kok

Het prikkelbare darm syndroom (PDS) is een veelvoorkomende aandoening. Zo’n 5 tot 10 procent van de Nederlandse bevolking heeft er last van en de impact daarvan is groot, weet maag- darm- en leverarts Daniël Keszthelyi. Zowel op microniveau als op macroniveau.

“Het is belangrijk dat hier bewustwording over gecreëerd wordt”, aldus Keszthelyi. “Omdat het zo vaak voorkomt.” Bij PDS is de werking van de darmen verstoord. Dit veroorzaakt onder meer buikpijn, ontlastingsproblemen en vermoeidheid.

Kwaliteit van leven

“De kwaliteit van leven neemt af. Patiënten gaan bijvoorbeeld niet meer uiteten omdat ze buikpijn hebben. En ook het ziekteverzuim neemt toe. Op die manier raakt het niet alleen de patiënt zelf, maar ook de vrienden, familie, partner en werkgever.”

Praten

Het is volgens hem dan ook heel belangrijk om hierover te praten. “In mijn praktijk merk ik dat het nog steeds taboe is. Mensen praten niet graag over poepen en scheetjes. Het zou goed zijn als we hier net zo gemakkelijk over kunnen praten als over hoofdpijn en hoge bloeddruk.” Schaamte speelt een belangrijke rol. “Het algemene beeld leeft dat het prikkelbare darm syndroom pure aanstellerij is. Je ziet niks aan de buitenkant. Terwijl mensen iemand met een sonde uit zijn neus meteen zielig en indrukwekkend vinden.”

Prikkelbare Darm Syndroom Belangenorganisatie

Patiënten kunnen terecht bij de Prikkelbare Darm Syndroom Belangenorganisatie (PDSB). “De patiëntenvereniging biedt een forum waar mensen elkaar kunnen treffen en ervaringen met elkaar kunnen uitwisselen. De informatievoorziening laat nog weleens wat te wensen over, omdat een behandeling vrijwel altijd maatwerk is. PDS is bij iedereen verschillend en iedere PDS-patiënt reageert anders. Als je mazzel hebt, heb je een gesprek van een half uur in het ziekenhuis. PDSB speelt hierin een belangrijke rol.”

Maak het bespreekbaar. In eerste instantie in kleine kring: met je partner of vrienden. In tweede instantie met je huisarts. Pas als je erover praat, kun je een adequate behandeling zoeken. Blijf niet rondlopen met je klachten.

Probiotica

En de rol van probiotica of wel levende micro-organismen die een gunstig effect zouden hebben op je gezondheid? “Dat is al ruim twintig jaar een hot topic. Als je het uit filosofisch oogpunt bekijkt, zijn we zelf meer bacterie dan mens. In het menselijk lichaam zitten namelijk meer bacteriën dan humane cellen. Alles wat jij eet, voeden deze bacteriën ook. Van oudsher is er daarom veel interesse in goede bacteriën die – bij een verstoring-  de balans in je darmen kunnen herstellen.”

Tips

De arts heeft ten slotte nog een paar tips voor mensen met PDS en nog niet gedefinieerde maag- en darmklachten. “Maak het bespreekbaar. In eerste instantie in kleine kring: met je partner of vrienden. In tweede instantie met je huisarts. Pas als je erover praat, kun je een adequate behandeling zoeken. Blijf niet rondlopen met je klachten.”

Lees meer over prikkelbare darm syndroom (PDS) op de website van de Prikkelbare Darm Syndroom Belangenorganisatie.

Gerelateerde artikelen