GezondheidAdvertorial

Gezond water dankzij het waterfilter

by Sven Kok

Het water uit onze kraan is helder en smaakt – in tegenstelling tot het water in veel andere landen in Europa – niet naar chloor. Toch staat de kwaliteit van ons kraanwater onder druk.

Het wordt voor drinkwaterbedrijven steeds moeilijker om schoon drinkwater te produceren. Nederland staat onderaan de Europese ranglijst van waterkwaliteit van het oppervlaktewater. 40 procent van ons drinkwater wordt uit dit water gemaakt, de overige 60 procent komt uit waterputten. Een groot deel van deze putten zijn niet meer geschikt om drinkwater van te maken.

Het waterfilter

Maar het waterfilter biedt uitkomst, vertelt Marcel Luijendijk van Tradeline. In 2001 begon hij, samen met zijn vrouw Helma, met het importeren van kwalitatieve water- en luchtfilters uit Zuid-Korea. “De waterkwaliteit is niet meer zo goed als je zou denken. Het is dus niet verkeerd om je eigen verantwoordelijkheid te nemen en voor jezelf te zorgen door een waterfilter aan te schaffen.”

Volgens het RIVM belanden er jaarlijks 190.000 kilo medicijnresten en 17.000 kilo gewasbeschermingsmiddelen in het oppervlaktewater. Marcel: “Dat is los van alle andere stoffen, zoals chemicaliën, hormonen, microplastics, brandwerende middelen en zware metalen. Drinkwaterbedrijven doen ontzettend hun best om van dit vervuilde water drinkwater te maken. Omdat ze niet alle vervuiling eruit kunnen halen, blijven er reststoffen in het drinkwater achter.”

Een waterfilter haalt een groot deel van de reststoffen uit het kraanwater

Drinkwaterzuivering

Marcel: “Een beleidsadviseur van het RIVM schrijft: ‘De drinkwaterzuivering zorgt ervoor dat het oppervlaktewater gezuiverd wordt van het overgrote deel van de verontreinigende stoffen. Daardoor zijn de concentraties van medicijnresten in drinkwater veel te laag om effect te hebben op het menselijk lichaam.’ Hierbij kijkt het RIVM naar de afzonderlijke stoffen. Er is nooit goed onderzocht wat het opdrinken van de combinatie van verschillende stoffen met je doet. Het is naïef om te denken dat wij hier als mensen geen last van kunnen krijgen.”

Schoon en gefilterd water

Dus adviseert Marcel de aanschaf van een waterfilter. “Een waterfilter haalt een groot deel van de reststoffen uit het kraanwater.” Tradeline biedt verschillende Aqualine waterfilters aan. Deze halen onder meer GenX, PFAS, bacteriën, hormonen, medicijnen, microplastics, pesticiden uit het water. Het waterfilter voegt een beetje mineralen toe en vitaliseert het water tijdens het uittappen.

Marcel legt uit: “Op een natuurlijke manier wordt nagebootst hoe het water door de aarde heen druppelt.” In de natuur ontstaat mineraalrijk water doordat het regenwater langzaam door verschillende bodemlagen sijpelt. Hierdoor neemt het ook mineralen en sporenelementen op. “Omdat het water zo langzaam door de filters sijpelt, krijgt het de kans om zoveel mogelijk vervuiling uit het water te filteren. Onze waterfilters hebben geen stroom nodig en produceren geen afvalwater.”

Kijk voor meer informatie op Tradeline.nl.

Gerelateerde artikelen