GezondheidAdvertorial

Heb jij het uitstrijkje of de zelftest al gedaan?

by Sven Kok

Baarmoederhalskanker (BMHK) is één van de weinige kankersoorten die voorkomen kan worden. De ziekte wordt meestal veroorzaakt door HPV. Bijna alle mensen krijgen dit virus een keer in hun leven. Door mee te doen aan het bevolkingsonderzoek kunnen HPV en onrustige cellen opgespoord worden.

Vrouwen worden vanaf hun 30e eens per vijf of tien jaar uitgenodigd voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. Minder dan de helft van de vrouwen tussen 30 en 34 jaar doet mee. Dat blijkt uit cijfers van Bevolkingsonderzoek Nederland. De kans op baarmoederhalskanker is het grootst bij vrouwen tussen de 30 en 45 jaar.
Er zijn verschillende redenen waarom vrouwen niet meedoen. Spanning en angst zorgen voor de meeste twijfel over deelname aan het bevolkingsonderzoek. Deze angst is er voor het uitstrijkje en de uitslag. Ook weet een deel van de vrouwen weinig over het ontstaan van baarmoederhalskanker. Daarom startten Bevolkingsonderzoek Nederland, het RIVM en KWF een campagne om vrouwen beter te informeren. Op www.bmhk.nl staat alle informatie en vind je ervaringsverhalen.

Keuze tussen uitstrijkje en zelftest
Heb je de uitnodiging ontvangen, maar een tijd laten liggen? Geen probleem. De uitnodigingen van Bevolkingsonderzoek Nederland zijn vijf jaar geldig. Ben je onlangs 30 geworden? Dan krijg je bij de uitnodiging een zelftest toegestuurd, zodat je het onderzoek snel, gemakkelijk en vanuit huis kunt doen. Heb je een uitnodiging zonder zelftest ontvangen, dan kun je deze alsnog aanvragen via de website. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een uitstrijkje bij de huisarts.
Gebruik je de zelftest? Dan stuur je deze na gebruik in de retourenvelop naar het laboratorium. Als blijkt dat je HPV hebt, is het belangrijk dat je naar de huisarts gaat om een uitstrijkje te laten maken.

Alle vrouwen die 30 worden, krijgen bij de uitnodiging een zelftest meegestuurd.

Meedoen na een zwangerschap

Vrouwen die een uitnodiging krijgen tijdens hun zwangerschap kunnen online doorgeven dat ze hun deelname willen uitstellen. Als je zwanger bent, is het beter om niet mee te doen. Een uitstrijkje tijdens de zwangerschap kan soms leiden tot ongemakken, zoals bloedverlies. Zes weken na de bevalling is deelname weer mogelijk. Als je doorgeeft dat je later mee wilt doen, krijg je opnieuw een uitnodiging na de uitgerekende datum. Maak een afspraak met de huisarts als je klachten hebt, zoals bloedverlies tijdens de seks, bloedverlies tussen je menstruaties of afwijkende afscheiding. Wacht dan niet op het bevolkingsonderzoek.

In Nederland zijn er bevolkingsonderzoeken naar borstkanker, darmkanker en baarmoederhalskanker. Hierdoor kan kanker eerder worden ontdekt en behandeld of zelfs voorkomen. Klik hier voor meer informatie.

Gerelateerde artikelen