GezondheidAdvertorial

Ga de uitdaging aan en vermijd een week lang alle toegevoegde suikers

by Sven Kok

Gemiddeld consumeren volwassen Nederlanders 99 suikerklontjes aan toegevoegde suikers per week, voor kinderen zijn dat er zelfs 127. Dat is slecht voor de gezondheid. Daarom heeft het Diabetes Fonds de Nationale Suiker Challenge in het leven geroepen: een week waarin we toegevoegde suikers rigoureus laten staan.

We eten veel toegevoegde suikers, en vaak zonder dat we het doorhebben. Die suikers zitten in broodbeleg, snacks en frisdrank en is een veroorzaker van overgewicht. Inmiddels heeft ruim 50 procent van de Nederlanders overgewicht, één van de grootste veroorzakers van diabetes type 2. Zo’n 1,1 miljoen Nederlanders heeft deze ziekte. Naar schatting zijn er nog eens meer dan 1,1 miljoen mensen met prediabetes, een voorfase van diabetes type 2.

De Nationale Suiker Challenge

Om mensen bewust te maken van de grote hoeveelheid toegevoegde suikers in producten is [KB1] er jaarlijks de Nationale Suiker Challenge, maar mensen kunnen zich doorlopend gewoon inschrijven en de challenge starten. In deze week is het de uitdaging om geen eten en drinken met toegevoegde suikers te nuttigen. Met als belangrijkste doel dus dat jij je bewust [KB2] wordt van de hoeveelheid toegevoegde suikers die jij mogelijk (onbewust) dagelijks eet of drinkt. En word je uitgedaagd om te leren wat gezond, vers en onbewerkt voedsel precies is. Je leert om bewuster te koken en de toegevoegde suikers te laten staan. Dat is best lastig: soms moet je ineens wel heel veel producten laten staan of eet je per ongeluk toch iets waar toegevoegde suikers in blijken te zitten. Helemaal niet erg, zegt het Diabetes Fonds. Het is al een prachtige prestatie als je bewust wordt van waar die toegevoegde suikers allemaal in zitten en deze zo veel mogelijk vermijdt. Kom erachter waar voor jou de grootste winst valt te behalen en ga daarmee aan de slag.

Energieker, fitter en vrolijker

Lukt dat, dan merk je in no time dat je je anders gaat voelen. Deelnemers van de challenge geven aan zich energieker, fitter en vrolijker te voelen. Ze hebben minder hoofdpijn en een stabielere bloedsuiker. Daarnaast krijgen veel mensen last van hun buik en darmen als ze te veel suiker binnenkrijgen. De fructose, de fruitsuiker, in suiker kan ervoor zorgen dat je last krijgt van diarree, winderigheid of een opgeblazen gevoel. Door suikerrijke producten met veel fructose te vervangen door gezonde voeding zul je minder last hebben van je buik. Daarnaast is de kans groot dat je lekkerder slaapt en je dus energieker voelt. Zo ben je minder snel geïrriteerd en wordt het makkelijker om gezonde keuzes te maken.

Door minder suiker te eten, krijg je meer energie

Ga aan de slag met je goede voornemens en doe mee aan de Nationale Suiker Challenge van het Diabetes Fonds. Schrijf je nu gratis in en krijg ook de smaak te pakken!

Gerelateerde artikelen