Zo zoet als suiker

by Sven Kok

Kinderen eten gemiddeld wekelijks zo’n 510 gram aan toevoegde suikers. Die behoefte aan zoet is niet gek: het is lekker en verslavend, maar helaas ook ongezond. Voor veel mensen is het dan ook een uitdaging om goed met suiker om te gaan.

Het advies van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) als het gaat om suiker is duidelijk: haal maximaal 10 procent van het totaal aantal calorieën dat je per dag eet uit vrije suikers. Beter is het nog om de suikerconsumptie verder terug te dringen. Volgens de WHO eten mensen met een ‘westers’ dieet gemiddeld vier keer zo veel suiker dan aanbevolen.

Vermoeidheid en hoofdpijn

Hoeveel calorieën je precies nodig hebt, verschilt per persoon. Vrouwen tussen de 18 en 29 jaar hebben er gemiddeld 2.000 nodig. Dat komt neer op 50 gram vrije suikers per dag. Bij kinderen is dat dus een stuk minder. Suiker heeft invloed op hoe je je voelt. Kinderen kunnen er druk en onrustig van worden. Het kan leiden tot darmklachten, vermoeidheid en hoofdpijn. Te veel suiker zorgt voor schommelingen in je bloedsuiker en kan diabetes en hart- en vaatziekten veroorzaken. Je krijgt eetneigingen van suiker, het is verslavend en er zitten geen voedingsstoffen in waar je daadwerkelijk wat aan hebt. Ook leidt te veel suiker vaak tot overgewicht.

Minderen met suiker

Probeer jij zelf te minderen met suiker of je kinderen minder suiker te laten eten? Dan is het voor de hand liggend om snoep, koek en frisdrank te laten staan. Maar wist je dat tegenwoordig bijna overal suiker in zit? Het zit onder meer in brood, ketchup en zogenaamd gezonde sapjes. Als je minder suiker wil binnenkrijgen, dan kan het handig zijn om de etiketten van producten te lezen, voordat je ze in de supermarkt in je mandje gooit. Er zijn veel merken die zich met allerlei claims gezonder voordoen dan ze daadwerkelijk zijn en je zo om de tuin proberen te leiden. En probeer zo veel mogelijk zelf te maken en zo vers mogelijk te eten. Dan weet je precies wat je wel en niet binnenkrijgt.

Te veel suiker leidt vaak tot overgewicht

Gerelateerde artikelen