5 tips om met het hele gezin over te stappen op een plantaardig dieet

by Sven Kok

Steeds meer mensen kiezen ervoor om (regelmatig) plantaardig te eten. Dat kan een flinke overgang zijn, zeker als je als gezin overstapt op deze nieuwe leefstijl. Hoe ga je met zijn allen plantaardig eten zonder in te leveren op smaak? Dat is makkelijker dan je denkt.

1.            Eet seizoensgebonden
Veel groenten en fruit zijn tegenwoordig – dankzij nieuwe teelt- en bewaarmethoden – het hele jaar beschikbaar. Toch is het aan te raden om voor seizoensgebonden producten te kiezen. Deze zijn in de ideale omstandigheden tot stand gekomen; dat komt de smaak en voedingswaarde ten goede. Daarnaast zijn ze vaak goedkoper, doordat deze producten niet geïmporteerd hoeven te worden.

2.            Zorg voor voldoende variatie
Het is even wennen, maar ook als je veganistisch eet, is er hartstikke veel lekkers. Probeer verschillende soorten fruit, granen, peulvruchten, noten en zaden. Elk type voedsel bevat unieke voedingsstoffen die bijdragen aan een gebalanceerd dieet.

3.            Experimenteer met verschillende keukens
Maar nu denk je misschien: dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Daarom kan het helpen om te experimenteren met andere keukens. Verdiep je bijvoorbeeld eens in de Indiase, Thaise of Mexicaanse keuken. In deze culturen wordt veel vaker plantaardig gegeten dan in de Nederlandse.

4.            Gebruik kruiden en specerijen
Overstappen op een plantaardig dieet betekent niet dat je hoeft in te leveren op smaak en daar spelen kruiden en specerijen een sleutelrol in. Knoflook, gember, kurkuma, paprika, komijn en koriander maken elk gerecht smaakvol.

5.            Maak kennis met vervangers

Blijf je toch verlangen naar vis of vlees? Er zijn ontzettend veel goede vervangers die je aan je maaltijd kunt toevoegen: van tonijn en kip tot gehakt. Zo kun je genieten van een gevarieerd, voedzaam en smaakvol plantaardig dieet dat het hele gezin blij maakt. Eet smakelijk!

Gerelateerde artikelen