WonenAdvertorial

Hallo zonnepanelen en warmtepomp! Zo financier jij de verduurzaming van je woning

by Sven Kok

Geïnteresseerd in het verduurzamen van je huis? Begrijpelijk, want naast dat je hiermee bijdraagt aan een mooiere wereld door je voetafdruk te verkleinen, is het ook financieel interessant en neemt de waarde van je woning toe.

Maar het vraagt wel om een eenmalige investering. “De kosten gaan voor de baten uit”, zegt Olav van Eck, hypotheekadviseur bij De Hypotheker. “Maar als je de investering eenmaal hebt gedaan, heb je daarna over het algemeen een lagere energierekening waardoor dit zich terugbetaalt. Je gaat je investering terugverdienen.”

Financiering rond krijgen

Zie jij het ook wel zitten om je huis (verder) te verduurzamen en een beter energielabel te realiseren? Dan moet je de financiering zien rond te krijgen. “Er zijn verschillende mogelijkheden. Je kunt extra geld opnemen vanuit de overwaarde van je woning door je hypotheek te verhogen. Dat kan soms zelfs zonder tussenkomst van een notaris. Maar daar is niet altijd financiële ruimte voor. Als die er niet is, kun je misschien kiezen voor een tweede hypotheek. Die mag je terugbetalen in een periode van maximaal dertig jaar. Bovendien is dit, inclusief de kosten die je hiervoor maakt, fiscaal aftrekbaar.”

Aan een tweede hypotheek zijn wel bepaalde voorwaarden verbonden. “Als je aan kunt tonen dat je dit, in combinatie met je andere lasten, kunt dragen, dan is een tweede hypotheek mogelijk. Laat je hierover goed adviseren bij een adviseur van De Hypotheker.”

Heb je een gezamenlijk inkomen van 33.000 euro of meer? “Dan kun je zelfs 9.000 euro extra lenen voor energiebesparende maatregelen. Ben je van plan je woning energieneutraal te maken? Dan kun je zelfs 15.000 euro extra lenen.”

 

‘Ben je van plan je woning energieneutraal te maken? Er is vaak meer mogelijk dan je denkt’

Subsidies beschikbaar

De overheid probeert burgers te motiveren om een stap in de groene richting te doen. “Na het gereedkomen en betalen van de duurzame investering kom je mogelijk in aanmerking voor het krijgen van subsidie. De wijze van aanvragen is niet in iedere gemeente gelijk. De ene gemeente heeft daar een eigen loket voor en de andere gemeente laat een dergelijke aanvraag lopen via het RVO.”

Heb je je woning inmiddels verduurzaamd? Dan is het misschien verstandig om je huis opnieuw te laten taxeren. “Als je tien jaar geleden een huis hebt gekocht, dan is de waarde inmiddels misschien wel verdubbeld. Als je woning door het verduurzamen een hoger energielabel heeft en ook nog meer waard is geworden, dan kun je mogelijk uitkomen in een lagere risicoklasse waarvoor de bank bereid is een lagere rente te berekenen. Dit hangt af van je hypotheekvoorwaarden. Je adviseur van De Hypotheker vertelt je er graag meer over. En wil je je huis ooit verkopen? Dan is dat een stuk aantrekkelijker want door het verduurzamen van je woning, stijgt jouw woningwaarde.”

 

bezoek de website voor meer informatie of kijk op Hypotheker.nl.

Gerelateerde artikelen