Eerst hulp bij het kopen van een huis

by Sven Kok

De woningnood is groot. Voor veel mensen lijkt het daardoor onmogelijk om een huis te kopen. Femke Dijkstra van Vereniging Eigen Huis geeft advies en vertelt wat je moet weten als je de woningmarkt op gaat.

Zorg voor een goede voorbereiding
“Ga het gesprek aan met de hypotheekadviseur, een eerste gesprek is bijna altijd gratis. Zo kom je erachter wat er precies mogelijk is. Je kunt allerlei tools invullen, maar het blijft persoonlijk. Mogelijk heb je eigen geld of kunnen je ouders een kleine schenking doen. Dat kun je met de adviseur bespreken.”

Wees creatief
“Het liefst koop je natuurlijk meteen je droomhuis, maar er zijn meer opties. Sommigen gaan tijdelijk in een tiny house wonen. Ook wordt er vanuit de overheid ingezet op tijdelijke woningen, die bijvoorbeeld twintig jaar kunnen blijven staan. Daarnaast is het mogelijk om zelf een huis te bouwen, dan ben je niet afhankelijk van een projectontwikkelaar.”

Kijk naar een kluswoning
“Wil je je kansen vergroten, kijk dan naar een kluswoning of naar een huis met een uiterlijk dat je in eerste instantie niet aanspreekt. Veel mensen kunnen niet door de imperfecties heen kijken. Als jij dat ook moeilijk vindt, kan het handig zijn om een bouwkundige of een styliste mee te nemen die meteen ziet wat de mogelijkheden zijn.”

Stel je verwachtingen bij
“We willen het liefst meteen een perfect gestyled jaren ‘30 huis met een visgraatvloer, erker en en suite-deuren, maar je moet ook reëel zijn. Het hoeft allemaal niet onmiddellijk, het kan ook later. Met kleine aanpassingen kun je je huis echt wel mooier maken, en er is meer mogelijk dan je denkt.”

Neem een aankoopmakelaar in de hand
“De kosten van een aankoopmakelaar zijn gemiddeld 3.000 á 4.000 euro. Daardoor denken veel mensen: ik doe het zelf wel. Doe dat niet in deze markt! Een aankoopmakelaar heeft een netwerk, kan helpen en adviseren, doet dit dagelijks en kan daardoor het verschil maken tussen wel of geen woning kopen. Je haalt het geld er echt uit.”

‘Een aankoopmakelaar kan het verschil maken tussen wel of geen woning kopen’

Gerelateerde artikelen