Vier de winter en breng een bezoek aan Paleis Het Loo

by Sven Kok

Sfeervolle verlichting, uitbundige groenversiering en feest op het stallenplein. Breng tijdens de kerstvakantie een bezoek aan Paleis Het Loo in Apeldoorn. Het paleis is volledig in winterse sferen gehuld en er zijn tal van leuke activiteiten te doen. Dat allemaal in het thema winterse warmte.

Winterse warmte

Het sprookjesachtige paleis is verdeeld in twee gedeeltes. Het oudste gedeelte is afkomstig uit de zeventiende eeuw. Het is hier prachtig verlicht en versierd, maar kerstbomen vind je hier niet. In de zeventiende eeuw had deze traditie zijn intrede namelijk nog niet gedaan. In de negentiende eeuw wel. Het hele paleis is in winterse sfeer zoals het was in de tijd van de bewoners. Hoe zag het paleis eruit in de winter en wat hadden ze nodig om het paleis en zichzelf winters warm te houden? Je leert over de rijke historie van dit rijksmonument én van ons land.

Veel dieren houden in de winter een winterslaap, maar in het paleis zijn nog genoeg dieren te vinden. In schilderijen, op wandbespanningen en meubels. Doe samen met je kinderen de speurtocht en vind ze allemaal.

Doe mee aan de stallenrace met voertuigen die je zelf op gang moet brengen

Doen en maken

Op het stallenplein zijn talloze activiteiten. Vroeger werden mensen onder meer warm door te bewegen. Heb jij het koud gekregen? Trap je warm op de Vliegende Hollander tijdens de stallenrace.

Wist je dat mensen vroeger met hun handen aten en die vervolgens afveegden aan het tafellaken? Wij kunnen het ons niet voorstellen en hebben tijdens het kerstdiner keurig servetten op tafel liggen. Ook in het paleis hebben ze gevouwen servetten op de prachtig gedekte tafels. Op het stallenplein kun je laten zien hoe goed jij kunt vouwen. Vouw je eigen versiering en hang deze thuis in je boom, aan de lamp of bijvoorbeeld voor het raam.

Pracht en praal

Wandel door de tuinen van het paleis. Zeker met een laagje sneeuw is dit meer dan de moeite waard. Elke dag zijn er in de middag twee vertelpodia op het stallenplein waar je op adem kunt komen. Zo hoor je hier bijvoorbeeld alles over de geschiedenis van de kerstboom. Van al die historie, pracht en praal krijg je honger. Geniet van een winters twee gangen lunchmenu, uitgebreide borrelplank of boek een winterse high tea in de balzaal.

Van 17 december tot en met 8 januari staat het paleis in het teken van de winterse warmte. Niet alleen een magisch, maar ook een voordelig uitje. Koop een gezinsticket voor twee volwassenen en maximaal vier kinderen tot en met twaalf jaar – in welke samenstelling dan ook - voor 50 euro op tickets.paleishetloo.nl. 

Gerelateerde artikelen