Ik ga op reis en ik neem mee: mijn huisdier

by Sven Kok

Met elkaar wandelen, dineren op de camping en aansluitend genieten van de zonsondergang. Het is zoveel gezelliger als je huisdieren meegaan op vakantie in Europa, maar dat vereist wel een goede voorbereiding.

Allereerst is het belangrijk om het papierwerk op orde te hebben. Zo is het belangrijk dat je huisdier een EU-dierenpaspoort heeft. Die kun je aanvragen bij de dierenarts. Daarnaast moet je hond of kat gechipt zijn. Dat is wel zo prettig, mocht je je trouwe viervoeter toch onverwachts kwijtraken. Het nummer van de chip moet in het dierenpaspoort staan.

Huisdierenpolis
Niet verplicht, maar wel verstandig: een huisdierenpolis met dekking voor noodgevallen. Je weet immers maar nooit wat er tijdens je vakantie gebeurt en als je naar de dierenarts moet, lopen de kosten vaak snel hoog op. Met een verzekering kom je niet voor onverwachte verrassingen te staan en hoef je niet plotseling op andere uitgaven te besparen.

Een hitteberoerte kan dodelijk zijn

Rabiësvaccinatie

Ten slotte is een geldige rabiësvaccinatie vereist. Plan daarom een paar maanden voor je reis een bezoekje aan de dierenarts. Is alles in orde? Dan kun je richting de zon! In het geval van een kat is een goede reismand vereist. Je wil niet dat je huisdier zelfstandig door de auto of trein gaat wandelen. De reismand moet niet alleen veilig zijn, maar ook makkelijk schoon te maken. Katten vinden reizen over het algemeen niet erg leuk, dus het zou zomaar kunnen dat ze poepen, plassen of – als ze last hebben van reisziekte – moeten overgeven.

Voorkom oververhitting

Voor zowel honden als katten is het belangrijk dat ze niet oververhit raken. Een hitteberoerte kan zelfs dodelijk zijn. Zorg daarom voor schaduw en voldoende frisse lucht. Als je met de auto reist is het goed om – als de temperatuur oploopt – een raampje open te zetten of even te pauzeren en de reismand buiten in de schaduw te zetten. Ga je wandelen met de hond? Dan is het verstandig om het tempo aan te passen, voldoende water mee te nemen en voorkom verbrande pootjes door je dier niet over een te warme ondergrond te laten lopen.

Gerelateerde artikelen