Veilig met de auto op vakantie? In drie stappen ben je op alles voorbereid

by Sven Kok

Koelbox met broodjes en fruit op de achterbank, thermosfles met koffie binnen handbereik, muziek aan en raam open. Het geeft een heerlijk gevoel van vrijheid om met de auto op vakantie te gaan. Maar als je het doet, doe het dan wel veilig. Wij hebben voor je op een rijtje gezet waar je precies rekening mee moet houden.

1.     Maak een afspraak bij de garage
Maak op tijd een afspraak met de garage voor een kleine of grote beurt. Dan kan er worden gekeken of de remmen nog goed zijn en of je banden toe zijn aan vervanging en – als dat niet het geval is – of er nog genoeg lucht in zit. Zit er genoeg olie, koelvloeistof en ruitenvloeistof in je auto en doen alle lampen het? Als dat allemaal oké is, kan dat zomaar een hoop narigheid in het buitenland voorkomen.

2.     Zorg voor alle essentials
Natuurlijk kan het altijd voorkomen dat er onverhoopt toch iets gebeurt. Zorg dat je alles bij je hebt wat dan van pas kan komen. Veiligheidshesjes, een EHBO-koffer, gevarendriehoek, brandblusser, veiligheidshamer en reservelampjes zijn dingen die ontzettend handig zijn in het geval van een ongeluk. Ook een reservewiel kan in sommige gevallen goed van pas komen. En zorg dat je weet wat waar precies ligt. Het is al vervelend genoeg als je onderweg een ongeluk krijgt, maar het is nóg vervelender als je vervolgens niks kan vinden. Als er kinderen meegaan die nog geen 1,35 meter lang zijn, dan is het belangrijk dat ze worden vervoerd in een goedgekeurd kinderzitje. Niet alle zitjes zijn veilig. Check daarom of het zitje dat jij hebt, voldoet aan de veiligheidsnormen en of ‘ie goed is bevestigd.

3.     Pak de auto slim in
Als dat allemaal gedaan is, is het tijd om de koffers te pakken en de auto in te laden. Doe dat met beleid: leg de zwaarste en grootste bagage zoveel mogelijk onderop, zodat het zwaartepunt van de auto aan de onderkant van de auto zit. In het geval van een ongeluk is dat het meest veilig.

Gerelateerde artikelen