VakantieAdvertorial

De Zaanstreek smaakt naar meer

by Sven Kok

Ben jij dit najaar toerist in eigen land? Bezoek dan de Zaanstreek, de streek van de Zaanse Schans, de Zaanse houten huisjes en Zaanse mayo. Deze omgeving is cultureel, bruisend en barst van de historie.

De Zaanstreek is het oudste industriegebied van Europa. Voor de industriële revolutie draaiden hier meer dan duizend molens die specerijen, hout, olie en verf produceerden. Toen we overgingen van wind naar stoomenergie resulteerde dit in een voedselindustrie die tot op de dag van vandaag bekendheid geniet. Grote merken als Verkade, Lassie, Duyvis, Honig en Albert Heijn zijn nog steeds in de Zaanstreek gevestigd.

Deze industrie heeft de Zaanstreek gevormd. Van de molens op de Zaanse Schans tot prachtige gerenoveerde fabrieken en pakhuizen die een nieuwe invulling hebben gekregen. Maar ook de houtbouw die hoogtij viert en nu terug te zien is in nieuwe ontwerpen in woonwijken, het Stadhuis of het iconische Inntel Hotel.

Het rauwe Hembrugterrein is de plek waar verschillende kunstcentra en musea zich gevestigd hebben

Door dit indrukwekkende verleden staat de Zaanstreek bol van de smaken. Van restaurants tot kleine chocolademakers en de Verkade Experience in het Zaans Museum. Ook vind je hier veel cultuur. Het rauwe Hembrugterrein vol industrieel erfgoed is nu de plek waar verschillende kunstcentra en musea zich gevestigd hebben, zoals het indrukwekkende Museum of Humanity.

Maar de natuurliefhebber en rustzoeker kan ook zijn hart ophalen in het buitengebied van de Zaanstreek. Je vindt er een uniek veenweidelandschap waar kievieten en grutto’s broeden en waar je fanatisch kunt fietsen en wandelen.

Er is nog veel meer te ontdekken, de Zaanstreek smaakt naar meer! Ga naar Zaans.nl voor meer informatie.

Gerelateerde artikelen