Nooit meer kerststress

by Sven Kok

Kerstkaartjes schrijven, de kerstboom versieren, familie en vrienden uitnodigen, het menu samenstellen en inkopen doen. De feestdagen komen er weer aan en dat kan zorgen voor de nodige stress en spanning. Maar met deze tips voorkom je gedoe en ga je heerlijk ontspannen de kerstdagen in.

1. Begin op tijd

Bedenk op tijd wie je wil uitnodigen en of je kiest voor ontbijt, brunch of diner. Wacht ook niet te lang met het bepalen van het menu. Dan kun je de houdbare producten – en de decoratie niet te vergeten – inslaan en vlees en/of vis alvast bestellen. Boodschappen doen op het laatste moment, en het risico lopen dat producten al uitverkocht zijn, is een recept voor stress.

2. Zeg vaker ‘nee’

December is al druk genoeg, dus je hoeft je absoluut niet schuldig te voelen als je die lunch met een oud-collega of dat kopje koffie met je buurvrouw even uitstelt tot een rustiger moment. Het is oké. Kies voor jezelf en zeg vaker ‘nee’.

3. Maak het niet te moeilijk

Waarom zou je je familie een kerstdiner willen voorzetten met te veel gerechten die ook nog eens te ingewikkeld zijn? Maak het jezelf een beetje gemakkelijk. Het is namelijk pas echt balen als die ossobuco, waar het speeksel je van in de mond liep, toch mislukt en je bent aangewezen op de pizzabezorger.

Heb je zin om te gourmetten? Go for it. Vind je het fijn als een cateringbedrijf de maaltijd verzorgd? Niks mis mee. Ga je liever naar een restaurant? Maak die reservering. En wat dacht je van een progressive dinner party waarbij al je gasten een gang maken? Dan heb je een heerlijk huisgemaakt maal en hoef jij je maar op één onderdeel te richten.

Een slechte generale repetitie belooft een grandioze kerst.

4. Oefening baart kunst

Kies je toch voor een verfijnd voor-, hoofd- en nagerecht? Hartstikke leuk. Wel is het raadzaam om al een keer te proefkoken. Gaat dat goed, dan is dit luxe maal alvast een heerlijk voorproefje. Gaat het iets minder voorspoedig, dan voorkom je blunders op het moment suprême. Maak je in het geval van blunders niet meteen zorgen: een slechte generale repetitie belooft een grandioze kerst.

5. Adem in, adem uit

Het draait om de mensen, niet om het eten. Je gasten vinden het fijner als je een gezellige gastvrouw bent. Dat hebben ze liever dan dat je als een kip zonder kop door het huis rent. Dus maak het jezelf niet te moeilijk, schenk een glas wijn voor jezelf, adem in, adem uit en geniet.

Gerelateerde artikelen