Wist je dat maar liefst 40% van de Nederlanders aangeeft zich mentaal weleens minder goed te voelen? Vooral na periodes van stress of grote veranderingen komt dit vaak voor. Cijfers van het Trimbos-instituut tonen zelfs aan dat een op de vier volwassenen in het afgelopen jaar te maken heeft gehad met een psychische aandoening. Vooral vrouwen kampen vaker met klachten zoals angst en depressie. Maar wat kun je doen als je merkt dat je niet lekker in je vel zit?
Tips voor verbetering
De eerste stap is erkennen dat je niet goed in je vel zit. Dit vergt moed, omdat je je klachten soms wegwuift. Accepteren dat je je niet goed voelt, is echter een belangrijke stap richting herstel. Onderzoek wat je klachten veroorzaakt en kijk naar eenvoudige aanpassingen die je zelf kunt doen. Minder alcohol, meer beweging en beter slapen dragen al bij aan een positiever gevoel. Probeer een vast slaapritme aan te houden en beperk je schermtijd voor het slapengaan. Structuur kan je dag een positieve focus geven. Een wandeling in de ochtend, een koffiedate met een vriend of tijd voor een hobby kan al veel doen. Bij angstklachten helpt het om stap voor stap situaties aan te pakken die je spannend vindt, en bij somberheid is actief blijven belangrijk, ook al voelt dat lastig.
Praat erover en kies bewust
Praten over je mentale gezondheid kan steun opleveren en taboes doorbreken. Kies echter zorgvuldig met wie je je verhaal deelt en ga voor iemand waarbij je je veilig voelt. Stel grenzen en wees duidelijk over wat je nodig hebt. Let ook op misleidende informatie, bijvoorbeeld op sociale media zoals TikTok. Kies liever voor betrouwbare bronnen zoals heyhetisoke.nl, mindkorrelatie.nl en mentaalbeter.nl.
Professionele hulp: een belangrijke stap
Als je klachten blijven aanhouden en je dagelijkse leven belemmeren, is hulp zoeken belangrijk. Begin bij je huisarts, die je kan doorverwijzen naar een praktijkondersteuner of psycholoog. Kies een geregistreerde hulpverlener via het BIG-register of een beroepsvereniging zoals het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP). Ervaring telt: zoek een behandelaar die gespecialiseerd is in jouw klachten, zoals angst of depressie. Kies voor therapieën die bewezen effectief zijn, bij voorbeeld voor cognitieve gedragstherapie voor de behandeling van veel verschillende psychische klachten en EMDR voor de behandeling van trauma.
Zet vandaag nog de eerste stap
Hulp zoeken is geen teken van zwakte, maar juist van kracht. Zorg goed voor je mentale gezondheid, want je verdient het om je goed te voelen.
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Mentaal Beter Volwassenen. Zij bieden hulp bij psychische klachten, zowel online als op 45 locaties in Nederland.