GezondheidAdvertorial

Geluk kun je delen Moeders voor Moeders zamelt urine in voor vruchtbaarheidsmedicijnen

by Sven Kok

Moeders voor Moeders zamelt al meer dan 90 jaar de urine van zwangere vrouwen in. Die urine is kostbaar, want daarin zit het hCG-hormoon, dé grondstof voor vruchtbaarheidsmedicijnen. Die medicijnen zijn onmisbaar voor wensouders die in een medisch zwangerschapstraject zitten, vertelt Judith Versteegh. Ze is verantwoordelijk voor de inzameling van de urine.

Wat doet Moeders voor Moeders precies?

“Moeders voor Moeders is onderdeel van het farmaceutische bedrijf Aspen Oss B.V. en zamelt urine in van zwangere vrouwen. Het gaat om de urine van vrouwen die zes tot zestien weken in verwachting zijn. In hun urine zit hCG. Dat is dé grondstof voor vruchtbaarheidsmedicijnen. We zamelen de urine in en filteren het hCG eruit. Dit wordt beschikbaar gesteld aan verschillende farmaceutische bedrijven. Zij maken vruchtbaarheidsmedicatie die over de hele wereld – en dus ook in Nederland – beschikbaar is.”

Om wat voor medicijnen gaat het?

“Als het stellen niet lukt om op een natuurlijke manier zwanger te worden, komen ze vaak via de huisarts bij een vruchtbaarheidskliniek terecht. Hier zijn allerlei behandelingen mogelijk, bijvoorbeeld IVF of ICSI. hCG kan hierbij vanaf het begin gebruikt worden. Het stimuleert de eisprong en wordt gebruikt in combinatie met andere medicijnen. hCG is onmisbaar in dit proces.”

‘Zwanger worden is helaas niet voor iedereen vanzelfsprekend’

Hoe is Moeders voor Moeders ontstaan?

“We zijn ontstaan als onderdeel van het Brabantse farmaceutische bedrijf Organon, dat in de jaren twintig van de vorige eeuw is opgericht vanuit de Zwanenbergslachterijen in Oss. De eigenaar was destijds op zoek naar toepassingen van restproducten. Alles wat nog gebruikt kon worden, werd gebruikt. Zo werd er insuline uit de alvleesklier van varkens gehaald. Later werd ook ontdekt dat er belangrijke stoffen in de urine van onder andere zwangere vrouwen zat. In 1931 werd begonnen met het inzamelen van flessen urine van zwangere vrouwen. Zogenaamde ‘pismennekes’ haalden de flessen urine op een bakfiets op bij huizen met een krant achter het raam, het teken dat er urine op hen stond te wachten. Later gebeurde dit met paard en wagen. Het begon primitief maar is uitgegroeid tot een modern en landelijk netwerk. Sommigen denken dat de urine wordt gebruikt voor de bio-industrie, maar dat is niet waar. Het wordt uitsluitend gebruikt voor vrouwen en stellen met een kinderwens.”

Hoe belangrijk is de urine?

“Heel belangrijk. Zwanger worden is helaas niet voor iedereen vanzelfsprekend. Eén op de zes stellen ervaart vruchtbaarheidsproblemen. Voor de eisprongstimulatie zijn er twee type medicijnen. Het één is gebaseerd op natuurlijk hCG, het andere op synthetisch hCG. Voor de natuurlijke variant is urine van zwangere vrouwen nodig. Als die wegvalt, blijft alleen de synthetische variant over. Niet iedereen reageert hier goed op. Voor sommigen werkt het niet, anderen hebben last van bijwerkingen. Als er slechts één mogelijkheid overblijft, beperkt dat de mogelijkheden voor zowel de patiënt als de arts.”

De medicatie is dus belangrijk, wat voor ervaringsverhalen hoor jij?

“Op social media lezen we aangrijpende verhalen van vrouwen die zonder de medicatie hun kind niet hadden gehad. Daar krijg ik kippenvel van. De verhalen variëren enorm. De één begint met IVF en is na de eerste poging zwanger. De ander raakt pas in verwachting als ze al uitbehandeld is.”

Op dit moment ontvangen jullie niet genoeg urine, toch?

“We hebben jaarlijks een miljoen liter urine nodig en 30.000 deelnemers. Daar zitten we nu onder. Dat betekent dat we niet voldoende hCG kunnen produceren en niet aan de vraag kunnen voldoen. Het is dus noodzakelijk dat pril-zwangere vrouwen hun urine doneren, want het hele proces is afhankelijk van het aantal deelneemsters.”

Hoe gaat het urine doneren precies in zijn werk?

“Zwangere vrouwen kunnen zich aanmelden via de website moedersvoormoeders.nl. Nadat ze zich hebben aangemeld, wordt er contact met ze opgenomen. Er volgt een gesprek waarin wordt uitgelegd wat voor organisatie Moeders voor Moeders precies is, wat we doen en hoe het doneren werkt.

Deelneemsters krijgen twee kratjes met flessen en een opvangkan thuisgestuurd. Plassen kunnen ze doen in de kan. De urine kan daarna overgegoten worden in de flessen. Wekelijks kunnen de kratten met flessen in of om het huis worden klaargezet. Ze worden vervolgens opgehaald door een vervoersbedrijf. Vervolgens ontvangen ze weer nieuwe kratten en flessen. Hoe meer urine de vrouwen inleveren, hoe beter het is. Maar het moet wel leuk blijven. Daarom moedigen we de zwangere vrouwen aan om thuis zo veel mogelijk op te vangen, maar de flessen niet mee te nemen naar bijvoorbeeld het werk. Dat is niet praktisch. Bovendien zijn de vrouwen nog niet lang zwanger. Discretie is heel belangrijk, weten we bij Moeders voor Moeders.

De zwangere vrouwen kunnen op deze manier een lang gekoesterde wens van iemand anders in vervulling laten gaan. Het is superfijn als je daar onderdeel van kunt zijn. De deelneemsters ontvangen een aardigheidje van ons: een schattige wikkeldoek voor hun toekomstige baby. Want wij waarderen ze natuurlijk ontzettend!”

Over Moeders voor Moeders

Moeders voor Moeders is al meer dan 90 jaar supporter van vrouwen met een kinderwens! Als onderdeel van het farmaceutische bedrijf Aspen Oss B.V. zamelen we urine in van pril zwangere vrouwen. Uit deze urine wordt het hCG hormoon gewonnen. Van dit hormoon worden medicijnen gemaakt die worden gebruikt bij vruchtbaarheidsbehandelingen.

Voor de productie van vruchtbaarheidsmedicijnen gebaseerd op urinair hCG is veel urine nodig. Moeders voor Moeders is dringend op zoek naar pril zwangere vrouwen die hun urine willen doneren. Álle urine die Moeders voor Moeders inzamelt is bestemd voor het vervaardigen van vruchtbaarheidsmedicijnen.

Draag je steentje bij en doneer je urine. Bezoek de website om je aan te melden of ga naar www.moedersvoormoeders.nl.

Gerelateerde artikelen