GezondheidAdvertorial

Fleur worstelt al jaren met haar gewicht: “Het is niet altijd een kwestie van ‘eigen schuld, dikke bult’”

by Sven Kok

Fleur van der Klei (49) worstelt al haar hele leven met haar gewicht, waarbij ze schommelde tussen onder- en overgewicht. Wij spraken haar over haar relatie met eten, stigma’s en haar zoektocht naar een behandeling.

Klimmen op het aanrecht
Overgewicht zit bij Fleur in de familie. Al op jonge leeftijd werd haar dit verteld. “Ik mocht niet veel eten en “lekker” eten werd weggehouden. Dan ga je het stiekem doen. Ik klom bijvoorbeeld op het aanrecht, op zoek naar hagelslag. Zo begon mijn ongezonde relatie met eten.”

Op de basisschool werd Fleur al ‘dik’ genoemd. In de pubertijd wilde ze hier iets aan doen. “Ik viel af en merkte dat ik veel complimenten kreeg. Dat was eerst fijn, maar zorgde er uiteindelijk voor dat ik doorsloeg en ondergewicht ontwikkelde. Helaas was mijn zelfbeeld toen zo vertekend dat ik mijzelf nog steeds dik vond. Een aantal jaar later draaide het om. Ik zat niet lekker in mijn vel en vond mijn comfort in eten, waardoor ik snel aankwam. Zo jojo-de ik jarenlang door.”

Stigma’s & vooroordelen
Fleur liep regelmatig tegen vooroordelen aan. “Als ik zwaarder was, voelde ik mij zowel lichamelijk als mentaal minder fijn. En dat werd versterkt door opmerkingen uit mijn omgeving. Het is shocking hoe anders je behandeld wordt als je slank bent. Ik kreeg zoveel complimenten. Wanneer ik weer aankwam, kreeg ik hele andere dingen te horen. Bijvoorbeeld dat dit lichaamsgewicht ‘mij toch ook niet misstond’.”

Herseninfarct

Op haar 39e krijgt Fleur een herseninfarct veroorzaakt door een ongezonde leefstijl. “Ik rookte en stopte daar meteen mee. Hierdoor kwam ik 45 kilo aan. Vervolgens wist ik op eigen kracht 15 kilo af te vallen. Ik moest mijzelf alleen wel bijna uithongeren. Toen wist ik dat er meer aan de hand was. Zelfs als ik gezond at én veel bewoog, viel ik niet af. Op dat moment besloot ik naar de huisarts te gaan. De praktijkondersteuner verwees mij naar een internist. Daar werd eindelijk erkend dat het geen ‘eigen schuld, dikke bult’ was, maar dat er meerdere oorzaken zijn voor mijn overgewicht.

Uiteindelijk heb ik een aanpak gevonden die voor mij werkt. Ik hoef niet in maat 36 te passen, maar ben heel blij dat mijn relatie met eten voor het eerst verbeterd is. Ik val af, ben vrolijker én energieker. Tegen iedereen die worstelt met gewicht, wil ik dan ook zeggen: ga in gesprek met een zorgverlener, gewichtsbeheersing is namelijk veel lastiger dan je denkt.”

 

Novo Nordisk | Flemingweg 8 | Alphen aan de Rijn | 0172-449494 | www.novonordisk.com | NL22OB00079

Er zijn verschillende oorzaken van overgewicht. Meer weten? Kijk op www.overgewichtonderschat.nl.

Gerelateerde artikelen