De perfecte slaaproutine: een goede nachtrust begint overdag

Denk jij dat je slaaproutine pas begint wanneer je je tanden poetst en onder de dekens kruipt? Dan heb je het mis. Een goede nachtrust is een proces dat de hele dag door wordt beïnvloed. Zo ontwikkel je de perfecte slaaproutine.

Van het eerste ochtendlicht tot het moment waarop je je ogen sluit voor de perfecte slaaproutine telt alles mee. Lisette Venekamp, longarts-somnoloog en medisch directeur bij het Nederlands Slaap Instituut, legt haarfijn uit wat je moet doen om ’s avonds heerlijk weg te doezelen en goed te slapen. “Het eerste wat je in de ochtend zou moeten doen, is natuurlijk daglicht opzoeken,” vertelt Venekamp. “Dat onderdrukt de aanmaak van melatonine en zorgt ervoor dat je ’s avonds weer makkelijker in slaap valt.” Heb je de neiging om uit te slapen? Denk twee keer na. “Vaste opstaantijden zijn cruciaal. Door elke dag rond dezelfde tijd op te staan, bouw je een natuurlijke slaapdruk op, waardoor je ’s avonds makkelijker in slaap valt.” Een ander punt waar je overdag rekening mee kunt houden, is je eetritme. “Op regelmatige tijden eten komt je slaap ten goede.” Beweging speelt ook een grote rol. “Lichaamsbeweging stimuleert de aanmaak van serotonine, wat weer helpt bij de productie van melatonine. Een halfuurtje wandelen of fietsen helpt al.”

 

“Op regelmatige tijden eten komt je slaap ten goede”

Lezen voor het slapengaan helpt

Vanaf de namiddag is het goed om langzaam af te bouwen. “Cafeïne kan tot zes uur na consumptie je slaap beïnvloeden. Probeer na de lunch cafeïnehoudende dranken te vermijden.” Het laatste uur voor je naar bed gaat is cruciaal. “Je lichaam en brein hebben tijd nodig om tot rust te komen. Vermijd mentale en fysieke inspanningen, maar kies voor ontspanning, zoals een boek lezen. Lezen helpt niet alleen om tot rust te komen, maar ook om uit je hoofd te gaan als je veel piekert.” Als je merkt dat je hoofd nog vol zit met gedachten, kan het helpen om dingen van je af te schrijven. “Mensen die veel nadenken, hebben vaak moeite om ’s avonds de knop om te zetten. Schrijf je zorgen en taken op, zodat je ze uit je hoofd haalt en met een rustiger gevoel de nacht in gaat.” Ook schermen met blauw licht kunnen je slaap verstoren. “Het gaat niet alleen om het licht, maar vooral om de mentale prikkels,” zegt Venekamp. “Je hersenen blijven actief als je door social media scrolt of je mail checkt. Dat maakt het moeilijker om in slaap te vallen.” Het beste wat je kunt doen? “Bouw je avond af door schermtijd te verminderen en kies voor een rustgevende activiteit zonder fel licht.”

Lees ook