‘De mond is een afspiegeling van de algehele gezondheid’

by Sven Kok

Een goede mondverzorging voorkomt niet alleen gaatjes; het draagt bij aan de algehele gezondheid. Tandarts Nurcan Yilmaz vertelt hoe je je gebit het beste kunt verzorgen en hoe dat bijdraagt aan jouw gezondheid.

Hoe moet je je mond verzorgen?
“Het advies voor volwassenen is om je tanden twee keer per dag te poetsen. Daarnaast is het verstandig om dagelijks de ruimtes tussen je tanden en kiezen te reinigen met floss tape, tandenstokers of ragers. Wat je het beste kunt gebruiken, hangt af van de ruimte tussen je tanden en kiezen. Zelf ben ik fan van de producten van blue®m, want deze zijn zuurstofhoudend. Een tandarts, mondhygiënist of preventie-assistent kan je hierover adviseren. Ook is het belangrijk om genoeg vitaminen en mineralen binnen te krijgen. Door eens per jaar een meting te doen, kom je erachter hoe de samenstelling in je lichaam is en of je tekorten hebt. Als dat zo is, kun je voedingssupplementen gaan slikken.”

‘Gaatjes en tandvleesproblemen ontstaan in negen van de tien gevallen door welvaartsproblemen’

Maar een gezonde levensstijl is ook belangrijk.

“Gaatjes krijgen is een welvaartsprobleem. Borstvoeding is bijvoorbeeld beter voor baby’s dan flesvoeding, omdat het neusademhaling vereist, ze harder moeten zuigen waardoor de spieren en het verhemelte ontwikkelen en er voldoende ruimte ontstaat voor de doorbraak van de tanden. En vaak denken we dat we ontzettend gezond eten, maar valt dat eigenlijk best tegen. Misschien eet je keurig drie hoofdmaaltijden en drie tussendoortjes, maar als je vaak sausjes eet of kiest voor zoet broodbeleg, ga je toch de mist in. Als we al op jonge leeftijd leren om op de juiste manier te ademen en kauwen en we eten voornamelijk onbewerkt voedsel, dan is de kans op gaatjes klein.”

Een goede mondgezondheid is essentieel voor je gehele gezondheid, hoe zit dat?

“Bacteriën in je mond kunnen rechtstreeks via je bloedbaan en lymfevaten naar je hart, ogen, huid en darmen toe en een immuunrespons uitlokken. Daarom is het belangrijk om je mond twee keer per dag 100 procent plakvrij te maken. De mond is een afspiegeling van de gehele gezondheid.”

Lees meer informatie op de website alles over het gebit van KNMT

Gerelateerde artikelen