GezondheidAdvertorial

Kinderen verdienen meer beweging: ‘Ze moeten niet te veel stilzitten’

by Sven Kok

Kinderen brengen meer tijd achter een beeldscherm door dan ooit tevoren. Dat is een zorgelijke ontwikkeling, want het is juist belangrijk dat ze bewegen en buitenspelen. Jan-Paul de Beer dacht: dat kan beter. Hij richtte Springlab op en bracht technologie en beweging samen.

“Kinderen krijgen steeds meer schermtijd”, zegt Jan-Paul. “Dat vinden ze helemaal te gek, ze zijn weg van de online wereld, dat is ook het probleem.” Gemiddeld kijken kinderen onder de zes jaar 100 minuten per dag naar een scherm. Dat is een toename van zeven minuten ten opzichte van vorig jaar, blijkt uit het jaarlijkse Iene Miene Media-onderzoek.

Te weinig beweging

Hoe meer tijd we doorbrengen achter laptops, televisies, tablets en smartphones, hoe minder we bewegen. Zo toont onderzoek aan dat bijna de helft van de kinderen in Nederland tot en met twaalf jaar te weinig beweegt. Onder peuters en kleuters is dit zelfs 80 procent. En dat terwijl we die beweging zo hard nodig hebben. “Kinderen moeten niet te veel stilzitten. Ze moeten hun energie kwijt.”

Jan-Paul wil kinderen meer laten bewegen en richtte daarom Springlab op, een bedrijf met een missie. “Wij willen kinderen in de kinderopvang en het basisonderwijs in beweging brengen.” Dat doet hij onder meer met de Beweegvloer. Deze vloer creëert een interactieve belevingswereld. Kinderen rekken, strekken en wringen zich in uitdagende bochten tijdens het spelen van de verschillende spellen. De vloer reageert op de bewegingen. Een intensieve activiteit die zorgt voor een hoop lol.

Kinderen kunnen hun bewegingsdrang nu nuttig inzetten op een manier die zorgt voor veel plezier

Rennen en scannen

Ook is er de Springloop, een app voor de tablet. Kinderen gaan daarmee naar buiten en kunnen spellen spelen waarbij ze moeten rennen en scannen. De derde uitvinding is Fit & Vaardig: taal- en rekenlessen die gekoppeld zijn aan bewegingen. “Alle drie deze onderdelen zorgen ervoor dat kinderen bewegen. Ze bewegen hierbij zelfs meer dan tijdens gym of het buitenspelen.”

Jan-Paul is trots op het werk van Springlab en hoopt dat steeds meer kinderen hierdoor hun ei wel kwijtkunnen. “Er zijn veel ouders met beweeglijke kinderen die hun energie niet goed kwijt kunnen. Dat kan ervoor zorgen dat ze thuis of op school onrustig zijn. Wij geven ze de mogelijkheid om meer te bewegen, bij de BSO en op school. Ze kunnen die bewegingsdrang nu nuttig inzetten op een manier die zorgt voor veel plezier. Wij koppelen de technologie waar deze generatie zo dol op is aan beweging.” Dat is goed voor de ontwikkeling van het kind. “Uit onderzoek blijkt dat kinderen die lekker bewegen het beter doen op school en meer kans hebben op succes.”

 

Laat kinderen bewegen. Bezoek de website voor meer informatie.

Gerelateerde artikelen