CulinairAdvertorial

Taart, cake en brownies door de brievenbus

by Sven Kok

Mathilde Verbeek zit niet stil. Ze studeert Bedrijfskunde aan de Radboud Universiteit en runt Oma’s Brievenbustaart. Een vrouwenbedrijf dat vers gemaakte taarten met lokale ingrediënten maakt en per post verstuurt.

Het bakkersbloed stroomt al jarenlang bij haar familie door de aderen. Haar moeder was één van de eerste vrouwelijke bakkers van Nederland en heeft al dertig jaar een bakkerij in Gorinchem. Een bakkerij waar zowel Mathilde als haar opa Dirk en oma Lenie vaak te vinden zijn.

“We verkopen al 25 jaar gevulde speculaas per brievenbuspost”, vertelt Mathilde. “In de bakkerij werd bedacht dat we ook wel een appeltaart konden maken en op dezelfde wijze versturen als onze gevulde speculaas.”

Mathilde woont in Nijmegen op kamers. “Door corona had ik het minder druk. Ik besloot dat ik mijn tijd wilde gebruiken om Oma’s Brievenbustaart in de markt te zetten en het los te trekken van de bakkerij.”

Ze doet koude acquisitie en organiseert acties op Facebook. Maar het balletje begint pas echt te rollen als ze De Gelderlander benadert en de krant een interview met haar plaatst. “Toen explodeerde het. Het nieuws stond in de krant en was op de radio en tv. Onze website schoot eruit. Die was niet ingericht op zoveel bezoekers. Nog nooit ontvingen we op een dag zoveel bestellingen. Het waren er 4200.”

‘Mijn opa en oma spelen nog altijd een centrale rol’

Dus springt ze in de trein naar de bakkerij. “Ik deed alles gewoon thuis op mijn laptop. Nu moest ik een kantoor inrichten, printapparatuur, een computer en software aanschaffen. De mails moesten worden beantwoord en de bestellingen verwerkt. Ik werkte nachten door en zette mijn wekker weer om 04.30 uur. Het was bizar. Ik leefde in een roes.” Nog altijd gaat het Oma’s Brievenbustaart voor de wind. Gemiddeld verstuurt het bedrijf zo’n 1000 bestellingen per week. In de zomer is dat minder, in het najaar weer meer. En niet alleen voor appeltaart en gevulde speculaas kun je er terecht. Ook voor boterkoek, notencake, brownies, amandelcake en bonbons. Inmiddels kun je er zelfs terecht voor een brievenbustaartabonnement. “Mijn opa en oma spelen nog altijd een centrale rol. Ze schillen appels en vouwen doosjes. Je ziet ze terug op de verpakkingen en kaartjes. Mensen vragen weleens of ik een opa en oma heb ingehuurd, maar nee, haha. Ik prijs me gelukkig met zo’n lieve opa en oma.” Mathilde kijkt vol goede moed naar het nieuwe jaar. In januari begint ze met afstuderen. Daarnaast wil ze Oma’s brievenbustaart ook in Duitsland lanceren. “En ondertussen gaan we natuurlijk verder met het ontwikkelen van nieuwe smaken.”

Lees meer over omasbrievenbustaart op de website.

Gerelateerde artikelen