“Elke dag maak je keuzes over wat je eet, zonder dat je daar altijd bewust bij stilstaat. Die keuzes hebben niet alleen invloed op je gezondheid, maar ook op het milieu.” Aan het woord is expert duurzaam eten van het Voedingscentrum Lilou van Lieshout: “ Ongeveer een derde van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen komt door onze voedselproductie. Dierlijke producten hebben hierin de grootsterol. Een belangrijke stap in duurzamer eten is daarom het eten van minder vlees. Denk bijvoorbeeld aan één of meerdere vegetarische dagen per week of vervang een deel van het vlees door plantaardige opties. Noten, peulvruchten en eieren bevatten vergelijkbare voedingsstoffen en hebben een veel kleinere impact op het klimaat.”
Kinderen kun je ook betrekken bij bewust(er) eten: “Geef ze kleine taakjes in de keuken, zoals groenten wassen of snijden, afhankelijk van hun leeftijd. Je kunt hun favoriete gerechten, zoals spaghetti bolognese, aanpassen door bijvoorbeeld vlees te vervangen met linzen of de helft van het gehakt te vervangen door een plantaardige optie. Verder kun je, om voedselverspilling te verminderen, maaltijden baseren op wat je nog in huis hebt, houdbaarheidsdata in de gaten houden en restjes creatief hergebruiken. Zo maak je bewuste keuzes voor zowel je gezin als het milieu.” Naast de maaltijden kunnen er ook bij de tussendoortjes duurzamere keuzes gemaakt worden. Let bijvoorbeeld op seizoensgroenten en – fruit. En als er minder seizoens fruit is, kun je kiezen voor importfruit zoals bananen en citrusvruchten, die ter plaatse in het seizoen zijn geproduceerd en efficiënt met een vrachtschip of vrachtwagen worden vervoerd.