Het leven is druk: broodtrommels moeten worden gevuld, de kinderen moeten naar school worden gebracht en daarna moet je zelf naar je werk. In de haast schiet het ontbijt er soms bij in of eten we snel wat onderweg. Hoe erg is dat eigenlijk?
‘Wij raden aan om elke dag te ontbijten’, zegt Marije Verwijs, expert voeding en gezondheid bij het Voedingscentrum. ‘Een gezond ontbijt levert voedingsstoffen, vitamines, mineralen en vezels. Je krijgt er energie van en het kan zijn dat je overdag minder snackt en regelmatiger eet als je hebt ontbeten.’
Wel of niet ontbijten
Toch zijn er veel mensen die, gepland al dan niet ongepland, hun ontbijt overslaan. Of dat onverstandig is, kan Marije niet zeggen. ‘Er is onvoldoende bewijs om te zeggen dat het beter is om te ontbijten dan het over te slaan en andersom. Het is persoonlijk. Als je wil afvallen en dat lukt door niet te ontbijten, dan werkt het voor jou dus prima. Als je aan intermittent fasting doet, maar je overdag veel gaat snacken en daardoor aankomt, dan kun je beter weer beginnen met ontbijten.’
Gun jezelf de tijd. ‘Als je met aandacht eet, geniet je meer van je eten. Je bent minder afgeleid en hebt beter door hoeveel je eet. Als je achter de computer eet, kan het zijn dat je minder snel doorhebt dat je vol zit. Al is het echt niet heel erg ongezond, zeker niet als je gezonde keuzes maakt. Kies bijvoorbeeld voor producten uit de Schijf van Vijf, zoals een volkoren boterham met 100 procent pindakaas of ei. Dat kan je makkelijk uit het vuistje eten. Je hebt ook handige ‘to go’-bekers waar je de dag van tevoren yoghurt, fruit en muesli in kunt doen.’
‘Variëren is de sleutel naar een gezond eetpatroon’
Voldoende variëren
‘Variëren is de sleutel naar een gezond eetpatroon’, sluit Marije haar verhaal af. ‘Door te kiezen voor seizoensfruit wissel je automatisch door de seizoenen heen. Eet je vaak brood of crackers? Kies dan eens voor ander beleg. Zo vergroot je de kans dat je alle voedingsstoffen binnenkrijgt die je nodig hebt.’