Je gaat er spontaan van watertanden als je ze ziet liggen in hun verpakking: de dieprode tomaten die samen aan hun mooie groene tros hangen. Looye Honingtomaten zijn een heerlijke delicatesse met een uitzonderlijk lekkere smaak.
Honingtomaten zien er – met hun donkerrode kleur – niet alleen goed uit, ze smaken en ruiken goed én zijn gezond.
Vers gemaaid gras
De combinatie van geuren van de Looye Honingtomaten laat zich nog het beste omschrijven als intens groen. Aan de ene kant vangt je neus flarden op van jonge bladeren en vers gemaaid gras. Aan de andere kant ontdek je ook een zoete zweem die het midden houdt tussen de geur van honing en het aroma van rozen. Zelfs met je ogen dicht kun je de Looye Honingtomaten herkennen. Het is een typisch aroma waardoor je meteen trek krijgt in een sappig tomaatje.
Intense smaak
Aan de stevige beet proef je meteen hoe vers Looye Honingtomaten zijn. Neem een hap en ervaar de frisse smaak, die direct wordt opgevolgd door het subtiele honingzoet waaraan de kruidige tomaat haar naam heeft te danken. Daarna volgt een zachtzure nasmaak die de smaaksensatie helemaal afmaakt. Om de smaak van de Looye Honingtomaten scherp te bewaken houden de kwekers dan ook elke week strenge smaaktesten.
De perfecte groentesnack
We begrijpen dat je inmiddels zin hebt gekregen in deze overheerlijke groente. Maar hoe kun je ze het beste eten? Eigenlijk heeft deze tomaat niks nodig, gewoon zo, uit het vuistje is al een feestje. Maar je kunt er ook mee koken. Hier volgen een paar suggesties. Snijd de Honingtomaten in plakjes en verrijk je cracker met humus of roomkaas met de groente of verwerk ze in de lekkerste gerechten, zoals Vietnamese springrolls, gevulde zoete aardappels of galettes met gekarameliseerde ui en tijm.
Krijg je gasten?
Zet dan een schaaltje van deze lekkere tomaten op tafel. Looye Honingtomaten zijn de perfecte groentesnack: een lekkere en gezonde toevoeging op de hapjestafel. Prik ze – samen met basilicum en een bolletje mozzarella – aan een prikker of maak een clear bloody mary, geserveerd met Honingtomaat. Wat je ook doet, met Looye Honingtomaten maak je van elk moment een onvergetelijke ervaring.
Met Honingtomaten maak je van elk moment een onvergetelijke ervaring
Recept mini Honingtomaten galettes met gekarameliseerde ui en tijm
Deze mini Honingtomaten galettes zijn een feestje om op tafel te zetten deze feestdagen! De combinatie van de hartige vulling met zoete honingtomaten en de boterachtige korst met tijm is perfect voor bij een uitgebreid kerstdiner of een borrel met vrienden.
Ingrediënten voor 12 mini galettes: 180 gram Looye Honingtomaten, 3 uien in halve ringen, 25 gram boter, 1 eetlepel balsamicoazijn, 3 takjes verse tijm, zout en peper.
Voor het deeg: 250 gram tarwebloem, 150 gram (room)boter in kleine blokjes, 50 ml ijskoud water, 1 theelepel Italiaanse kruiden, ½ theelepel zout, het losgeklopte eigeel van 1 ei.
Wil je dit gerecht plantaardig maken? Gebruik dan plantaardige boter en vervang het eigeel door plantaardige melk.
Bereidingswijze
Stap 1: verwarm de oven voor op 200 graden.
Stap 2: doe de bloem, boter, Italiaanse kruiden en zout in een keukenmachine. Roer en voeg langzaam het koude water toe totdat het deeg bij elkaar komt. Heb je geen keukenmachine? Kneed het deeg met de hand totdat het bij elkaar komt.
Stap 3: breng het deeg bij elkaar in een bol en verpak die in vershoudfolie. Gebruik een deegroller om het uit te rollen tot ronde schijf van ongeveer 4 cm dik. Laat minstens 30 minuten afkoelen in de koelkast.
Stap 4: verwarm intussen een koekenpan op middelhoge temperatuur met de boter. Bak de ui 8-10 minuten met de tijm en een snuf zout. Voeg vervolgens de suiker toe en eventueel een scheutje water. Bak nog 20 minuten terwijl je af en toe roert. Voeg op het einde de balsamicoazijn toe en breng verder op smaak met zout en peper.
Stap 5: bestuif je werkblad met bloem. Rol het deeg uit tot een grote plak en gebruik een uitsteekring van ⌀12cm. Kom je niet uit? Rol het overige deeg opnieuw uit en ga verder.
Stap 6: snijd de helft van de tomaten door de helft. Snijd de andere helft van de tomaten in kwarten. Beleg de galettes, maar houd een rand vrij. Beleg eerst met de gekarameliseerde ui, leg vervolgens een gehalveerde tomaat in het midden met de kwarten eromheen. Besprenkel met zout, peper en tijm. Vouw de randen over elkaar naar binnen.
Stap 7: leg de galettes op een met bakpapier beklede bakplaat en gebruik een kwast om het eigeel over de randen van de galettes te smeren.
Stap 8: bak 14-16 minuten in de oven totdat de mini galettes goudbruin zijn. Serveer direct.
BUBBEL
Wist je dat als je in december 2023 Looye Honingtomaten koopt, je ook nog eens kunt meedoen aan de Looye Geeft Weg decemberactie? Maak kans op prijzen die wij ook wel zouden willen winnen!
voor meer informatie, inspiratie en smaakvolle recepten klik hier.