Voorkom jeuk door je huisdier tijdig én consequent te ontvlooien

by Sven Kok

Vlooien zijn een veelvoorkomend probleem bij huisdieren en kunnen, als ze niet adequaat worden behandeld, leiden tot jeuk en zelfs gezondheidsproblemen. Het ontvlooien van je huisdier is daarom van essentieel belang voor het welzijn van je harige vriend(in).

Vlooien zijn kleine, vervelende parasieten die zowel honden als katten kunnen besmetten. Deze beestjes kunnen je huisdier – en met een beetje pech zelfs jou – bijten. Dat kan resulteren in jeuk, huidirritatie en zelfs een allergische reactie. Heeft je huisdier last van vlooien? Dan is het belangrijk om te realiseren dat slechts een klein deel van de vlooien op het dier te vinden is. De rest bevindt zich in de omgeving. Ze zitten bijvoorbeeld in het tapijt, op kussens en andere plekken waar je huisdier vaak komt.

Jeuk en gezondheidsproblemen
Voorkomen is beter dan genezen en gelukkig zijn er verschillende producten beschikbaar waarmee jij vlooien kunt voorkomen, en te lijf kunt gaan. Denk daarbij aan tabletten, spot-on’s en halsbanden. Deze producten doden niet alleen de volwassen vlooien op je huisdier, maar kunnen ook helpen bij het voorkomen van nieuwe vlooienbesmettingen. Het ontvlooien van je huisdier moet regelmatig gebeuren. Hoe en hoe vaak hangt af van het product waar jij voor kiest. Ook spelen de leeftijd van je huisdier en de omgeving waarin ze leven soms een rol. Sommige producten moeten maandelijks worden toegediend, terwijl andere een langere werkingsduur hebben. Lees de bijsluiter daarom goed en volg de geadviseerde aanbevelingen.

Vlooienbeten kunnen resulteren in jeuk, huidirritatie en zelfs een allergische reactie

Vlooien en teken

Heeft je hond of kat last (gehad) van vlooien? Dan is het belangrijk om je huis grondig te reinigen. Was de mand en speeltjes van je huisdier, stofzuig regelmatig en gebruik producten om de vlooieneitjes en -larven in je huis te bestrijden. Zo voorkom je dat er een vlooienplaag uitbreekt in je huis en zowel jij als je huisdier binnen de kortste keren toch weer last hebben van vlooien. Met sommige behandelingen pak je ook meteen teken aan. Teken zijn geen insecten maar spinachtigen en hebben acht in plaats van zes poten. Deze parasieten zijn seizoensgebonden en komen met name van maart tot en met december voor. Bij zowel mensen als dieren kunnen ze bacteriën, virussen en zelfs parasieten overdragen die ernstige ziektes kunnen veroorzaken. Als je een teek hebt, is het belangrijk om deze zo snel mogelijk te verwijderen met een speciale tekentang, maar voorkomen is beter dan genezen. Daarom is het verstandig om je dier ook te behandelen tegen teken. Dat kan met een tablet, maar ook met een spot-on of band. Ontvlooien en tekenbeten voorkomen is essentieel voor de gezondheid van je huisdier en een gezonde leefomgeving. Raadpleeg je dierenarts voor advies en bij vragen en twijfels.

Gerelateerde artikelen