Leer je kinderen over de gevaren van het internet

by Sven Kok

Een phishing mail, malafide webshop of WhatsApp-fraude. Cybercrime is er in verschillende vormen en maten. Het is daarom belangrijk om jezelf en je kinderen te wapenen tegen internetcriminelen. Gerard Spierenburg, woordvoerder van de Consumentenbond, vertelt waar je op bedacht moet zijn.

“Een kind moet de wereld nog ontdekken en verkennen”, zegt Gerard. “Helaas is het buiten vaak niet zo veilig en beschermd als thuis.” Volgens hem is het daarom belangrijk om een oogje in het zeil te houden. “Je laat je kind niet zonder toezicht in de speeltuin spelen, maar het online gedrag houden we minder goed in de gaten. Het is belangrijk om te weten wat je kind op het internet doet.”

Extreem hoge kortingen
Er kan namelijk nogal wat misgaan. “Er gaan phishing mails rond en mensen worden opgelicht op Marktplaats en via WhatsApp.” Daarnaast zijn er veel webshops die niet doen wat ze beloven. “Als het te mooi lijkt om waar te zijn, dan is het dat waarschijnlijk ook. Gratis bestaat niet. Vertrouw niet blindelings op extreem hoge kortingen. Met een beetje pech krijg je iets thuis gestuurd van slechte kwaliteit, krijg je totaal iets anders of zelfs helemaal niks.”

Virus of hack
Daarnaast bestaat het risico op een virus of een hack. “Zorg daarom voor goede antivirussoftware en gebruik sterke en unieke wachtwoorden, een wachtwoordmanager kan handig zijn. Gebruik tweestapsauthenticatie en zorg ervoor dat je de besturingssystemen van je apps op je computer, smartphone en tablet regelmatig update. Daarnaast is het verstandig om regelmatig een back-up te maken van je bestanden voor het geval er toch iets misgaat.”

Verzekeren tegen cybercrime
Neem je het liefst het zekere voor het onzekere? Het is mogelijk om je tegen cybercrime te verzekeren. Omdat het om een relatief nieuw fenomeen gaat, is het belangrijk om van tevoren goed uit te zoeken waar je je precies tegen wil verzekeren. De ene verzekeraar dekt namelijk andere zaken dan de andere. Ook zijn er grote verschillen tussen hoeveel ze precies uitkeren. Wat ze gemeen hebben is dat je 24/7 kosteloos gebruik kan maken van telefonische hulpverlening.

‘Het is belangrijk om te weten wat je kind op het internet doet’

Gerelateerde artikelen