AlgemeenAdvertorial

De Omreis Cashew de wereld uit!

by Sven Kok

Johnny Cashew is opgericht vanuit de noot-zaak om de ’omreis-cashew’ de wereld uit te helpen. Wij kraken de keten door cashew te pellen waar het groeit, gewoon in Afrika. Zonder onnodige omreis en met een eerlijke prijs voor de boeren.

De helft van alle cashew komt uit Afrika. Bijna 90% van alle Afrikaanse cashew gaan direct na de oogst op transport naar Azië om daar gepeld te worden. Dat is een omreis van 12.000 kilometer voor ze bij jou op de borrelplank belanden. Absurd toch? Bovendien verdwijnt hierdoor alle toegevoegde economische waarde en werkgelegenheid uit de landen waar het product vandaan komt.  Niet duurzaam en oneerlijk wat ons betreft.

G000D Cashew

Johnny Cashew doet het anders. Wij kraken de keten door van ‘3 ZERO’s (000) in onze keten een absolute noot-zaak te maken.

Zero Carbon

Johnny Cashew kraakt de keten door cashew te pellen waar het groeit, gewoon in Afrika en voorkomt daarmee onnodig en vervuilend transport. Met het uitnemen van deze omreis alleen al besparen we 57% CO2 uitstoot in onze transportketen. Alles wat we echt niet kunnen voorkomen compenseren we met bijvoorbeeld reforestation projecten in Tanzania. Daarmee zijn we de eerste zero-carbon cashew chain ter wereld!

Zero Poverty

Door lokaal te verwerken brengen we de economisch waarde terug naar het land waar onze cashews vandaan komen: Tanzania. We hebben samen met Fairtrade International  de eerste Living Income Reference Price (LIRP) ter wereld ontwikkeld voor cashew boeren. Dit model rekent uit hoeveel een boer moet krijgen voor zijn oogst om een duurzaam bestaan voor hem/ haar en zijn/ haar gezin op te kunnen bouwen. We betalen dan ook niet alleen een Fairtrade premie maar daarbovenop nog een extra Johnny Cashew premie om te komen tot een     Leefbaar Inkomen voor onze boeren (inmiddels 1.100). Met het Sustainable Trade Initiative (IDH) werken we richting een leefbaar loon voor de 600 vrouwen die werken in onze pelfabriek.

Zero Waste

Wist je dat ongeveer 25% van de cashews breekt tijdens het pellen? Gebroken of beschadigde cashews worden in de conventionele markt verkocht tegen dump prijzen ondanks de perfecte kwaliteit en smaak. Onzin volgens ons want gebroken noten smaken precies even lekker. Johnny Cashew koopt dus gewoon de ‘hele oogst’ dus ook de gebroken en kleine cashews. Ook hier betalen we Fairtrade prijzen voor. In onze zakjes tref je dus ook gebroken en kleinere noten aan. De bits & pieces die echt te klein zijn voor op de borrelplank verwerken we producten op basis van cashew zoals melk, kaas, ijs, humus.

Klik hier voor meer informatie

Gerelateerde artikelen