Zo zet je de ultieme zomerse borrelplank op tafel

Een goedgevulde zomerse borrelplank maakt een zonnige dag nóg beter. En daar hoef je echt niet lang voor in de keuken te staan. Nodig wat vrienden uit en zet de wijn vast koud.

Met een borrelplank kun je in elk seizoen aankomen, maar met de juiste ingrediënten maak je ‘m typisch zomers. “Kies vooral voor frisse, lichtere smaken”, tipt Sandra Waterschoot van leukerecepten.nl. “Denk aan spiesjes met zomerfruit en -groenten als aardbeien en tomaatjes: die zijn in de zomer op hun best.”

Zomergroenten

Rolletjes van linten komkommer met roomkaas, zalm en verse kruiden zijn zó gemaakt en toch bijzonder. ‘Staat de barbecue aan bij de borrel? Maak ze dan eens van dungesneden plakken courgette die je terplekke roostert.” Rauwe worteltjes en radijsjes zorgen voor een knapperige bite én vitamientjes. “Lekker met hummus of een dipsaus op basis van yoghurt, zoals tzatziki,” tipt Sandra.

Lekker licht

Kazen zijn natuurlijk een must op de borrelplank. Denk aan zware, pittige en oude kazen of juist lichtere soorten met zoete nootachtige tonen of lekker romige kazen die vol van smaak zijn. “Geef er een kant-en-klare of zelfgemaakte compote of jam van zomerfruit bij voor een friszoet accent.”

Zout accent

Wil je er vis of vlees bij serveren? Ook dan geldt: kies voor varianten die niet te zwaar op de maag vallen. Zoutige soorten doen het goed: denk bij vis aan gerookte zalm en ansjovis. Qua vlees is serranoham een goede optie, eventueel om partjes meloen gewikkeld. “Maak de borrelplank af met grissini om mee te dippen en gezouten nootjes.”

Presenteren als een pro

De presentatie is toch een beetje het halve werk als het om een borrelplank gaat. Zo serveer je ‘m:

• Verdeel eerst de grotere elementen (zoals kazen) over de borrelplank en werk dan toe naar de kleinste hapjes.

• Zorg voor hoogteverschil door een deel van de ingrediënten in schaaltjes en glaasjes te serveren.

• Maak de plank af met verse kruiden (bijvoorbeeld basilicum en dille) en eetbare bloemen.

Lees ook