AlgemeenAdvertorial

Zo vind jij je keukenplezier (terug) én boost je je immuunsysteem

by Sven Kok

Het nieuwe jaar staat voor de deur. Tijd om vooruit te blikken. Uit onderzoek van HelloFresh* blijkt dat twee op de vijf Nederlanders goede voornemens hebben. En gezonder en bewuster eten staat bovenaan het lijstje (64%).

Aan de slag gaan met die voornemens blijkt niet altijd even leuk. Hoewel we wekelijks gemiddeld twee uur in de keuken doorbrengen, is plezier in de keuken niet altijd vanzelfsprekend: op drukke dagen ervaart de helft van de Nederlanders geen plezier of ontspanning tijdens het koken. Waarom? Het lijkt erop dat we vaak te moe zijn om na te denken over wat er ‘s avonds op tafel moet staan. Driekwart (75%) van de Nederlanders geeft zelfs aan wekelijks geen energie te hebben om vers te koken. Ook gebrek aan tijd (9%) en inspiratie (19%) spelen een rol**.

Maar liefst 7 op de 10 Nederlanders eet elke week hetzelfde. Dit is verrassend, gezien 83 procent van de Nederlanders gevarieerd eten wel belangrijk vindt. Ruim 40 procent van de Nederlanders krijgt dan ook wel eens commentaar van hun huisgenoten omdat er te vaak dezelfde gerechten op tafel staan**.

Volgens Babette Crevits, receptontwikkelaar bij HelloFresh, is dat zonde: “Plezier in de keuken terugvinden kun je doen door het toepassen van variatie in je voedingspatroon. Het helpt verschillende smaken en texturen te ervaren, waardoor eten een plezierige ervaring wordt. Daarnaast levert het iets op voor je immuunsysteem: door gevarieerd te eten, zorg je ervoor dat je lichaam een breed scala aan essentiële voedingsstoffen binnenkrijgt, waaronder vitaminen, mineralen, eiwitten, koolhydraten en gezonde vetten. Een gevarieerd dieet kan bijdragen aan gewichtsbeheersing en een positief effect hebben op je spijsvertering en immuunsysteem.”

‘Door gevarieerd te eten, zorg je ervoor dat je lichaam een breed scala aan essentiële voedingsstoffen binnenkrijgt’

Drie tips voor meer variatie:

1. Ga internationaal

Wissel verschillende keukens af. Dat is leuk én zorgt voor een gevarieerd menu. Aziatische gerechten bevatten bijvoorbeeld vaak paksoi, in de Italiaanse keuken komt vaker tomaat voor.

2. Plan je maaltijden

Maaltijdplanning kan (mentale) rust geven. Plan eens per week een weekplanning. Zo heb je tijd en ruimte om te bedenken wat lekker, voedzaam en afwisselend is en koop je alleen wat je gebruikt en gooi je minder weg.

3. Kies voor kleur

Gevarieerd eten gaat vanzelf als je kiest voor (kleurige) groenten. Verschillende kleuren groenten bevatten namelijk verschillende vitaminen. Zo zijn bietjes vezelrijk en zijn champignons rijk aan fosfor. Dit mineraal zorgt samen met calcium voor stevige botten en tanden.

*Online onderzoek uitgevoerd door onderzoeksbureau iVOX in opdracht van HelloFresh in december 2021 onder 1.000 Nederlanders representatief op geslacht, leeftijd en regio.

**Online onderzoek uitgevoerd door onderzoeksbureau iVOX in opdracht van HelloFresh in augustus 2023 onder 1.000 Nederlanders representatief op geslacht, leeftijd en regio.

Klik hier voor meer informatie.

Gerelateerde artikelen