Aan de slag gaan met die voornemens blijkt niet altijd even leuk. Hoewel we wekelijks gemiddeld twee uur in de keuken doorbrengen, is plezier in de keuken niet altijd vanzelfsprekend: op drukke dagen ervaart de helft van de Nederlanders geen plezier of ontspanning tijdens het koken. Waarom? Het lijkt erop dat we vaak te moe zijn om na te denken over wat er ‘s avonds op tafel moet staan. Driekwart (75%) van de Nederlanders geeft zelfs aan wekelijks geen energie te hebben om vers te koken. Ook gebrek aan tijd (9%) en inspiratie (19%) spelen een rol**.
Maar liefst 7 op de 10 Nederlanders eet elke week hetzelfde. Dit is verrassend, gezien 83 procent van de Nederlanders gevarieerd eten wel belangrijk vindt. Ruim 40 procent van de Nederlanders krijgt dan ook wel eens commentaar van hun huisgenoten omdat er te vaak dezelfde gerechten op tafel staan**.
Volgens Babette Crevits, receptontwikkelaar bij HelloFresh, is dat zonde: “Plezier in de keuken terugvinden kun je doen door het toepassen van variatie in je voedingspatroon. Het helpt verschillende smaken en texturen te ervaren, waardoor eten een plezierige ervaring wordt. Daarnaast levert het iets op voor je immuunsysteem: door gevarieerd te eten, zorg je ervoor dat je lichaam een breed scala aan essentiële voedingsstoffen binnenkrijgt, waaronder vitaminen, mineralen, eiwitten, koolhydraten en gezonde vetten. Een gevarieerd dieet kan bijdragen aan gewichtsbeheersing en een positief effect hebben op je spijsvertering en immuunsysteem.”