“De klimaatcrisis is volop gaande”, zegt Beatrijs van de Ven van Remeha. Remeha is een toonaangevend internationaal merk voor binnenklimaatoplossingen. “Ik maak me zorgen over het klimaat. Dat is ook één van de redenen dat ik bij dit bedrijf ben gaan werken. Zo kan ik niet alleen persoonlijk maar ook beroepsmatig mijn steentje bijdragen aan een beter klimaat.”
Duurzaam verwarmen
Het merk biedt comfortoplossingen, zodat ook de generaties die na ons komen, kunnen genieten van onze aarde. Daarvoor moeten we uiteindelijk van het fossiele aardgas af. Een manier om dat te doen is om gasloos te gaan wonen, maar ook met een hybride warmtepomp kun je grote stappen zetten. “Daarmee kan je switchen tussen gas en elektriciteit. Zo voorkom je veel CO2-uitstoot. Je bespaart hiermee tot wel 70 procent op gas. Dat is gigantisch.”
De vraag naar warmtepompen is – mede door de torenhoge energieprijzen en aangepaste wetgeving – exponentieel gestegen. “Dat had niemand voorzien, maar is wel een goede zaak.” Het gevolg? Leveringsproblemen. Maar daar heeft Remeha een oplossing op gevonden. “We hebben afgelopen augustus een fabriek geopend in Apeldoorn. Hier produceren we de hybride warmtepomp Elga Ace. Dit jaar leveren we er 50.000 en volgend jaar schalen we op naar 140.000 exemplaren. Daarmee helpen we de verduurzaming te versnellen en zorgen we dat we minder afhankelijk worden van gas en fossiele brandstoffen.”
Remeha warmtewijzer
Beatrijs’ boodschap is duidelijk: “We moeten de handen ineenslaan, iedereen moet zijn of haar bijdrage leveren. Samen maken we het verschil.” Iedereen kan beginnen met duurzaam verwarmen, of je nu woont in een huis uit de jaren dertig of in een nieuwbouwwoning, maar waar begin je? “Via onze website kun je de Remeha warmtewijzer invullen. Met jouw gegevens wordt een berekening gemaakt.” Elk huis en elk huishouden is anders. Hoe meer mensen in een huis wonen, hoe groter de vraag naar warm water is. Dat heeft invloed op het vermogen dat je installatie moet kunnen leveren. En het type huis heeft bijvoorbeeld invloed op de warmtevraag; in een tussenwoning hoef je over het algemeen minder hard te stoken dan in een vrijstaand huis.
Op basis van jouw antwoorden wordt je verbruik ingeschat en krijg je te zien welke producten bij jouw situatie aansluiten. Dat kan bijvoorbeeld een cv-ketel en een hybride warmtepomp zijn of een volledig elektrische warmtepomp. “Wij geloven in meerdere wegen naar duurzaam. Er is niet één oplossing. Als iedereen volledig op elektrisch overschakelt, wordt het elektriciteitsnet overbelast. We kunnen ook gebruikmaken van waterstof en biogas in de toekomst. Ook kan er gekozen worden voor warmtenetten die gebruikmaken van restwarmte. Een combinatie van deze oplossingen zorgt voor het beste en meest optimale resultaat.”