Snel en makkelijk energie (en geld) besparen

by Sven Kok

Door energie te besparen, sla je twee vliegen in één klap: je draagt bij aan een betere wereld én je geeft daardoor automatisch minder geld uit. Gwen Jansen van Milieu Centraal vertelt wat je hierover moet weten.

Hoe bespaar je zonder je huis aan te hoeven passen?

“Verwarm niet je hele huis. Draai de verwarming uit in ruimtes waar je niet bent, ook in de slaapkamers. Houd de deuren in huis dicht. Als je de verwarming op de slaapverdieping helemaal uit zet, dan bespaar je jaarlijks ongeveer 75 euro. Met een deurdranger gaan deuren automatisch dicht en met een kruik of elektrische deken warm je je bed lekker op.

Zet de thermostaat als je thuis bent niet hoger dan 19 graden. Staat de verwarming al op 19 graden? Probeer dan of ‘ie nog een graadje lager kan. Met extra kleding of een (elektrisch) dekentje, infraroodkussentje op de bank houd je jezelf toch lekker warm. En als je in huis bezig bent, is 19 graden vaak warm genoeg.

Als je de thermostaat ’s nachts op 15 graden zet, bespaar je daarmee jaarlijks zo’n 45 euro. Heb je vloerverwarming? Zet je thermostaat dan op 17 of 18 graden, anders duurt het opwarmen te lang. Houd deze temperaturen ook aan als er overdag niemand thuis is.”

Welke aanpassingen aan je huis zou jij aanraden?

"Maak de naden en kieren rondom ramen en deuren dicht, zodat er minder tocht in huis komt en je woning warm blijft. Dit doe je door bijvoorbeeld tochtstrips te plakken.

Ventileer je huis goed. Het continu verversen van de lucht in huis is noodzakelijk voor je gezondheid. Het kost energie, maar is dus geen verspilling. Plak radiatorfolie achter de radiatoren om te voorkomen dat de warmte als het ware weglekt. En door korter te douchen bespaar je warm water, en dus energie. Douche maximaal vijf minuten. Je kunt ervoor kiezen om je douchekop te vervangen door een waterbesparende douchekop.”

‘Als je de thermostaat ’s nachts op 15 graden zet, bespaar je daarmee jaarlijks zo’n 45 euro’

Gerelateerde artikelen