Allemaal van het aardgas af, maar hoe precies?

by Sven Kok

Klimaatverandering tegengaan door te verduurzamen: één van de manieren om dat te doen is door van het gas af te gaan. Vanaf 2050 moet het niet meer mogelijk zijn om te stoken of koken op aardgas. Maar hoe eerder je begint, hoe beter.

Alleen hoe doe je dat? “Er zijn grof gezegd drie opties”, vertelt Joanneke de Jongh van Milieu Centraal. “Je kunt kiezen voor een volledig elektrische warmtepomp, deze verzorgt zowel verwarming als warm water. Hiermee kun je volledig van het aardgas af.” Daarnaast worden er in de toekomst verschillende wijken aangesloten op een warmtenet. “Die warmte komt bijvoorbeeld uit restwarmte van de industrie.” Ten slotte is er de hybride warmtepomp met groen gas. “Hierbij gebruik je zoveel mogelijk de warmtepomp, maar schakel je over op de cv-ketel als dit niet voldoende is. Met een hybride bespaar je direct al zo’n 60 procent aardgas voor verwarmen, in de toekomst ben je met groen gas helemaal van het aardgas af.”

Warmtepomp kiezen

Wat je kiest is dus niet alleen afhankelijk van wat je wil en wat bij jou past, maar ook van de plannen van de gemeente. “Daarnaast speelt isolatie mee in de keuze voor een warmtepomp. Is je huis redelijk tot goed geïsoleerd, dan kun je denken aan een volledig elektrische warmtepomp. Als je huis beter geïsoleerd moet worden, dan is het verstandiger om te kijken naar een hybride warmtepomp bij je cv-ketel. Voor bijna elke woning is wel een warmtepomp te vinden.”

Verwarm jezelf

Het is mogelijk dat je huis nog niet volledig geïsoleerd is, maar dat dit over een paar jaar wél het geval is, als je bijvoorbeeld in een verbouwing zit. “Dan kun je kiezen voor de all electric ready hybride warmtepomp. Deze warmtepomp heeft een groter vermogen. In eerste instantie werkt ‘ie samen met een cv-ketel, maar hij kan op termijn ook volledig elektrisch fungeren. Dit is de juiste keuze als je binnen afzienbare tijd je isolatie volledig in orde denkt te hebben.”

‘Voor bijna elke woning is wel een warmtepomp te vinden’

Gerelateerde artikelen