Nooit meer vakantiestress

by Sven Kok

Hagelwitte stranden, tropische gerechten en mierzoete cocktails. Niks is lekkerder dan een welverdiende vakantie. Wil je onbezorgd op reis? Dan is het belangrijk om de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen, vertelt Hanita van der Meer van ANVR. Daarmee voorkom je scenario’s waar je liever niet aan denkt bij het boeken van je trip.

Hoe ga je onbezorgd op reis?
“Boek via een van onze leden. Zij bieden zekerheden voor het geval er iets misgaat. De leden zijn standaard aangesloten bij een garantiefonds. Dit betekent dat als een reisorganisatie failliet gaat, jij je geld terugkrijgt. Ook is er een calamiteitenfonds dat in werking gaat bij een evacuatie, mocht dat nodig zijn. Mocht er onverhoopt wat misgaan tijdens je verblijf en kom je er niet uit met je reisorganisatie, dan is er een geschillencommissie en kan je je klacht nogmaals laten bekijken door de commissie.”

Welke dingen moet je echt geregeld hebben?
“Soms vergeten mensen hun paspoort te verlengen of hebben ze vaccinaties nodig in het land waar ze naartoe gaan. Ook moet je bedenken of je een reis- en annuleringsverzekering wil afsluiten. Voor al deze dingen geldt dat je dat op tijd moet regelen. Het kan even duren voordat je paspoort verlengd is en vaccinaties moet je vaak een paar weken van tevoren krijgen, omdat ze niet meteen werkzaam zijn. Ga je naar Amerika? Dan heb je een ESTA-formulier nodig. Daar gaat soms meer dan 48 uur overheen tot dat rond is. En zo zijn er meer voorbeelden. Sommige mensen boeken in juni een reis die ze in december gaan maken. Ze sluiten geen reis- en annuleringsverzekering af, omdat ze het vergeten, niet nodig vinden of denken dat het op een later moment nog kan, maar die verzekering kan maar tot een week na het boeken van je reis afgesloten worden.”

Regel en plan alles ruim van tevoren dus.
“Het zijn niet de leukste dingen om mee bezig te zijn, maar het is wel belangrijk. Denk er dus goed over na, maak een beslissing en regel je zaken op tijd om zo last minute stress te voorkomen.”

‘Het zijn niet de leukste dingen om mee bezig te zijn, maar het is wel belangrijk’

Gerelateerde artikelen