VakantieAdvertorial

Dit zijn dé hotspots van historisch Leeuwarden

by Sven Kok

Wil je er een paar dagen tussenuit? Ga dan naar Leeuwarden. De Friese hoofdstad barst van de historie, gezellige cafés en knusse hotels. Goed nieuws: wij hebben de hotspots alvast voor je op een rijtje gezet.

Maak kennis met Leeuwarden door een wandeling door de stad te maken. Dit kan je doen op eigen initiatief of door deel te nemen aan de Street Art Tour. Tijdens deze wandeling zie je alle graffitikunst, muurschilderingen, stickers en posters in de stad en vertelt een lokale gids je hier alles over. Met de meer dan vijftig muurschilderingen kijk jij je ogen uit.

Fries StraatFestival

Bij een geslaagd dagje weg, hoort een uitgebreide lunch. Ga daarvoor naar de voormalige gevangenis de Blokhuispoort. Vroeger zaten hier gedetineerden opgesloten, nu is het the place to be voor creatieve geesten. Historie, kunst en cultuur komen hier samen. Verschillende ondernemers runnen hier hun bedrijf, in het vroegere cellenblok vind je unieke winkeltjes en prik een vorkje in de voormalig tweede luchtplaats bij Proefverlof.

Als je je verblijf een beetje slim plant, kun je ook een feestje meepakken. Zo is op 19 en 20 mei het Fries StraatFestival. Tijdens dit festival kun je in de binnenstad genieten van muziek, straattheater en verrassende performances die vermakelijk zijn voor het hele gezin. Op 12 en 13 mei is het foodtruckfestival Ljouwert Culinair en vind je in elke hoek van de stad lekker eten en drinken.

Vroeger zaten gedetineerden opgesloten in de Blokhuispoort, nu is het the place to be voor creatieve geesten

Luxe overnachting

Ook als je op een ander moment de stad besluit te verkennen, hoef je niet lang te zoeken naar een leuke plek voor een hapje en een drankje, want de stad barst van de gezellige cafés en restaurants. Of je nu op zoek bent naar een sterrenrestaurant - restaurant élevé is door Michelin bekroond met een Bib Gourmand-onderscheiding - of juist liever in een bruin café als De Walrus neerploft.

Sluit de dag af in stijl en overnacht in Boutique Hotel Catshuis. Dit luxe hotel is uitermate geschikt voor een romantische get away, maar het is ook een goede optie voor een weekendje weg met je vriendinnen. Dit hotel zit in een prachtig historisch pand en ligt aan de stadsgracht. Bovendien kun je hier heerlijk ontbijten, lunchen, dineren en borrelen. Behoefte aan iets meer rust en ruimte? Net buiten Leeuwarden vind je - omringd door rustgevend groen - het bijzondere boutique hotel Weidumerhout. Een aantal hotelkamers is, net als het restaurant en de hotelbar, ondergebracht in een karakteristieke boerderij uit 1867. Mooi landelijk gelegen en mét Finse sauna.

Benieuwd naar meer hotspots en highlights? Laat je inspireren op visitleeuwarden.nl.

Gerelateerde artikelen