Stoomcursus proteïne

Dat proteïnen onderdeel zijn van een gezond voedingspatroon weten we wel. Vaak weten we echter niet waarom dat zo is, en hoe we voldoende proteïne binnenkrijgen. Tijd voor een stoomcursus, dus.

Onze dagelijkse voeding vormt de brandstof voor ons lichaam. Die brandstof bestaat grofweg uit drie bouwstoffen die energie (calorieën) leveren, en die we nodig hebben om fit en gezond te blijven: koolhydraten, vetten en eiwitten. Die eiwitten noemen we ook wel proteïnen. Maar wat zijn proteïnen precies, en waarom zijn ze belangrijk?

Botten, spieren en afweer

Proteïnen bestaan uit aminozuren. Deze kleine deeltjes vormen de bouwstenen voor ons bind-, bot- en spierweefsel, organen, en voor belangrijke lichaamscellen die onder andere enzymen en hormonen produceren. Proteïnen dragen dus bij aan het behoud van stevige botten en zijn essentieel voor het behoud van spiermassa. Daarnaast spelen ze een belangrijke rol bij de afweer van ziekteverwekkers, zodat dat griepje jou niet zomaar te pakken krijgt. Ook zijn er sterke aanwijzingen dat proteïne een positieve invloed kan hebben op onze mentale gezondheid. Verschillende onderzoeken laten zien dat een eiwitrijk dieet depressieve klachten bij volwassenen kan verminderen.

Proteïnen zijn essentieel voor het behoud van spiermassa

Hoeveel proteïnen heb je nodig?

Hoe meer je beweegt, hoe meer energie je nodig hebt; hoeveel van die energie je idealiter uit proteïnen haalt, hangt af van je leeftijd, gewicht en persoonlijke situatie. Volgens het Voedingscentrum heeft een gezonde volwassene dagelijks gemiddeld 0,83 gram proteïne per kilo lichaamsgewicht nodig. Sport je veel, dan is je behoefte aan proteïne groter. Dit geldt zeker als je veel aan krachttraining doet; proteïnen zijn immers essentieel voor groei.

Proteïnebronnen

Dierlijke producten als vlees, vis, eieren en zuivelproducten als kaas, kwark en Griekse yoghurt bevatten naar verhouding veel proteïne. Let je op je vetinname, kies dan voor kip, kalkoen of magere kwark. Proteïne zit ook in plantaardige voeding, zoals noten, quinoa en voedzame graanproducten als volkorenbrood, volkorenpasta of couscous. Andere proteïnebronnen zijn sojaproducten als tofu en tempé, en peulvruchten, zoals kikkererwten, linzen en bonen. Donkere groene groenten, zoals boerenkool, spinazie, broccoli, groene asperges en snijbiet hebben een relatief hoog proteïnegehalte vergeleken met andere groentesoorten. Een tip is om zoveel mogelijk verschillende proteïnebronnen te combineren. Plantaardige eiwitten zijn namelijk beter voor hart- en bloedvaten, maar bevatten minder essentiële aminozuren dan dierlijke eiwitten.

Lees ook