De vaccinatiegraad onder huisdieren is veel te laag. Een ernstige zaak, meent Carmen Silos, woordvoerder bij de Dierenbescherming. Want de juiste inentingen kunnen zowel je hond, kat of konijn als jou veel ellende besparen.
“Uit onderzoek dat gedaan is onder 1000 huisdiereigenaren blijkt dat 80 procent pas naar de dierenarts gaat als zijn of haar dier ziek is”, aldus Carmen. “Dan mag je hopen dat het nog te redden is en als dat het geval is, gaan de kosten vaak gigantisch omhoog. Met medicatie is dit meestal te voorkomen.”
Slechts 55 procent van de honden in Nederland wordt gevaccineerd en 25 procent van de katten. “Mensen doen het niet bewust, maar weten niet dat vaccineren nodig is. Zo denken sommigen dat inentingen niet nodig zijn als hun dier nooit buiten komt. Maar zowel mensen als muggen kunnen ziektes overdragen. En sommige virussen gaan door de lucht.”
Zo’n virus kan dan genadeloos toeslaan. “Voornamelijk bij konijnen. We hebben 800.000 konijnen in Nederland. Slecht 16 procent krijgt de juiste prikken en dat is zorgelijk. Konijnen kunnen zowel myxomatose als RHD1 en RHD2 krijgen. Allemaal dodelijk en dan valt er niks meer te vaccineren. Bij myxomatose krijgt het diertje dikke oogjes en zit er niks anders op dan het te euthanaseren. RHD1 en RHD2 zijn sluipmoordenaars. Het konijn valt gewoon in een keer dood neer, terwijl je niks gemerkt hebt. Overleden aan inwendige bloedingen, heel pijnlijk. Konijnen kunnen wel tien jaar woorden, maar de meeste worden dat niet.”
‘Slecht 16 procent van de konijnen krijgt de juiste prikken’
Angst voor de prikjes is volgens de woordvoerder niet terecht. “Mensen zijn soms bang voor de bijwerkingen, maar die zijn maar heel mild. En het weegt niet op tegen de narigheid van de ziekte zelf.” Carmen maakt zich hard voor het dierenwelzijn. “Het is belangrijk dat dieren een keer per jaar naar de dierenarts gaan voor een check-up, zodat ze onder meer de juiste inentingen krijgen. En het is echt belangrijk dat je weet wat een dier nodig heeft. Voor konijnen is dat naast de vaccinatie genoeg ruimte én een vriendje. Zonder vereenzamen ze. En het moet een ander konijn zijn. Je kunt het dier wel bij de kippen zetten, maar dat is niet hetzelfde.” Hoeveel ruimte een dier precies nodig heeft, of hij een vriendje nodig heeft, welke voeding gebruikelijk is en wat het precies kost: alles wat je over de aanschaf van het dier naar jouw keuze moet weten, vind je op de website LICG.nl.