Roeister Roos de Jong bereidt zich voor op de Olympische Spelen

by Sven Kok

Roeister Roos de Jong doet deze zomer mee aan de Olympische Spelen in Parijs. Dat betekent niet alleen dat ze hard traint. Ze stemt haar hele leven eropaf.

“Voeding is belangrijk”, vertelt Roos. “In de topsport gaat het veel over hoe je je energie inneemt en aanvult. Het is een groot deel van je herstel.” In eerste instantie ging ze zelf op ontdekkingstocht, maar toen ze op topniveau ging sporten, kreeg ze ook hulp. “We leren veel over voeding van een voedingsexpert. Ze geeft ons in groepsverband les en schrijft voor iedereen een individueel plan waarin onder meer staat hoeveel koolhydraten, eiwitten en vetten je binnen moet krijgen.”

Gezond eten
Al sinds haar achtste is Roos vegetariër en dat is soms even zoeken. “Over het algemeen zitten er in vlees veel eiwitten die je lichaam makkelijk opneemt. Als je veel sport, heb je meer eiwitten nodig dan gemiddeld. Je kunt veel eiwitshakes gaan drinken, maar dat vind ik niet echt lekker. Daarom kook ik veel met ei, kaas en verschillende soorten bonen.”

Gaan voor goud
“Ik ben altijd bezig met wat het beste is voor mijn lijf. Ik eet gezond, neem voldoende rust en denk na over afspraken in mijn vrije tijd. Continu maak ik de afweging: is het goed of niet? En hoe dichterbij de Olympische Spelen komen, hoe voorzichter ik ben. Ik woon in Amsterdam. Ik fiets gefocust en kijk extra goed uit voor de tramrails, want ik wil niet geblesseerd raken. En als iemand verkouden is, dan zeg ik een afspraak af. Ik wil geen risico lopen.”
Dat doet ze met een duidelijk doel voor ogen. “We gaan voor goud! Dat is echter niet alleen van ons afhankelijk, maar ook van de tegenstander. We gaan alles er uithalen wat erin zit en zullen zien waar dat ons brengt.”

‘Continu maak ik de afweging: is het goed of niet?’

Gerelateerde artikelen