Orde, rust en creativiteit door minimalisme

by Sven Kok

Steeds meer mensen kiezen voor een minimalistische levensstijl: bewust, eenvoudig en zonder overbodige bezittingen en afleidingen. Zo kun je je focussen op wat écht belangrijk is in het leven.

Stapels met tijdschriften, kasten vol boeken, cd’s en dvd’s en een kledingkast vol jurkjes, broeken, shirts en truien waarvan je maar een fractie ook daadwerkelijk draagt. In de loop der jaren verzamelen we veel spullen. Sommige van die spullen zijn onmisbaar, maar als je goed om je heen kijkt heb jij ongetwijfeld ook genoeg bezittingen die niks meer toevoegen.

Ontspullen
Herkenbaar? Dan is het tijd om te gaan ontspullen. Laat dit het begin zijn van een nieuw hoofdstuk in jouw leven: minimalistisch wonen. De mensen die jou zijn voorgegaan zijn het er unaniem over eens: minimalistisch wonen is geen trend, het is een lifestyle. Het brengt orde en geeft een serene rust. Het vermindert stress en geeft daarmee meer ruimte voor creativiteit en focus op wat écht belangrijk is in het leven. Denk daarbij aan persoonlijke groei, liefdevolle relaties en waardevolle ervaringen. En een leuke bijkomstigheid: het kan zelfs leiden tot een beter gevulde portemonnee. Als je minder onnodige uitgaven doet, blijft er namelijk meer geld over voor andere zaken. Het is niet alleen goed voor jou en je huisgenoten, maar ook voor het welzijn van de wereld. Minimalistisch wonen is duurzaam en milieubewust. Je consumeert minder, vermindert de hoeveelheid afval die je normaliter produceerde en verkleint daarmee jouw voetafdruk. En als je niet alleen kiest voor minder, maar ook voor duurzame producten, spullen recyclet en dingen die kapotgaan laat maken, ben je helemaal lekker bezig.

Zo doe je dat
Maar hoe doe je dat? Zoek je spullen uit. Laat daarbij alles wat je hebt door je handen gaan. Van kleding tot boeken en van cd’s en dvd’s tot de spullen die je in dozen op zolder hebt weggestopt. Wat heb je nodig en welke spullen kun je best missen? Het kan helpen om na te gaan wat je het afgelopen jaar hebt gebruikt en of aan gehad. Is het langer dan een jaar geleden? Dan kan het waarschijnlijk prima verkocht of weggeven worden. Succes!

Het vermindert stress en geeft daarmee meer ruimte voor creativiteit

Gerelateerde artikelen