LifestyleAdvertorial

Ontwikkel zelfvertrouwen en sociale skills in de wondere wereld van Barbie

by Sven Kok

Trek je Barbiepop mooie kleren aan, richt haar droomhuis in en ze is klaar om avonturen te beleven. Barbie is sinds jaar en dag favoriet speelgoed. De poppen zorgen niet alleen voor plezier en zelfvertrouwen, het spelen ermee heeft ook nog eens allerlei positieve effecten op de ontwikkeling van je kind.

Of de Barbie van je kids nu in een brandweerwagen rijdt, zeemeermin is of paralympisch sporter, het effect van het spelen op jouw kind is positief. Barbie zet vrouwelijke rolmodellen in de schijnwerpers en bevestigt wat we diep in ons hart al lang weten: je kan álles worden wat je maar wil.

Vrouwelijke rolmodellen

Uit onderzoek van Mattel en OnePoll blijkt dat 81 procent van de moeders wereldwijd zich zorgen maakt over het type rolmodel waaraan hun kinderen worden blootgesteld. Daarom zet Barbie een aantal ‘Sheroes’ in het zonnetje en kun je poppen kopen van onder meer plus size model Ashley Graham, wiskundige Katherine Johnson en kunstenares Frida Kahlo.

Verwerking van sociale informatie

Uit onderzoek van de universiteit van Cardiff blijkt dat het spelen met de poppen hersengebieden activeert die geassocieerd worden met de verwerking van sociale informatie en empathie. Dat betekent dat ze door het rollenspel hun sociale vaardigheden oefenen en ontwikkelen. Ze bootsen situaties uit de werkelijkheid na: van het uitlaten van de hond en een bezoekje aan de manage tot het halen van een ijsje bij de ijssalon. Het bereidt ze voor op situaties uit de echte wereld en brengt ze meer rust en empathie dan spelen op bijvoorbeeld een tablet.

 

‘Empathische kinderen komen eerder op voor een kind dat gepest wordt’

Betere cijfers, gezondere keuzes

Dat is heel waardevol, legt auteur en pedagogisch psycholoog Michele Borba uit. “De wetenschappelijke bevindingen van de universiteit van Cardiff en Barbie zijn buitengewoon en zo relevant voor de tijd waarin we leven, zeker gezien de beperkte sociale interactie voor onze kinderen. Het is aangetoond dat kinderen die al vroeg in het leven empathie en sociale vaardigheden hebben ontwikkeld, meer kans hebben om betere cijfers te halen, langer op school te blijven en over het algemeen gezondere keuzes te maken. Empathische kinderen komen ook eerder op voor een kind dat gepest wordt en proberen het conflict op te lossen. Het feit dat kinderen deze vaardigheden kunnen ontwikkelen door met poppen als Barbie te spelen, is opmerkelijke en nuttige informatie voor ouders.”

Onbekommerd speelplezier

Gun je kind dit onbekommerde speelplezier. Ren naar de winkel en scoor een Barbie. Ze zijn er met verschillende huidtinten, outfits en lichaamsvormen. Met lang haar, kort haar en een kaal hoofd. Met vitiligo, kunstledematen, een gehoorapparaat of een rolstoel. Voor elk kind is er een Barbie waarin het zich herkent en waarmee het zich kan vereenzelvigen.

 

Bezoek de website voor meer informatie over Barbie en de producten van Mattel!

Gerelateerde artikelen