Wandelschoenen hadden vroeger een wat saaie, stoffige uitstraling, maar de laatste jaren is daar verandering in gekomen. Het oude imago van de wandelschoen kan dus definitief de deur uit. De vernieuwing van modellen en materialen heeft de populariteit van wandelschoenen zodanig versterkt dat zelfs onder je hippe outfit een wandelschoen niet misstaat.
1. Bij de keuze van wandelschoenen is het belangrijk om eerst na te denken over waar je ze voor gaat gebruiken. Zo zijn bergschoenen minder geschikt voor asfalt, omdat de zool minder flexibel is en sneller slijt. Aan de andere kant zijn lichte schoenen weer niet stevig genoeg voor zware tochten met een rugzak. Hardloopschoenen zijn in de meeste gevallen ook geen goede keuze, omdat ze niet de juiste stabiliteit bieden voor langdurig wandelen.
2. Wandelschoenen zijn er in vier categorieën: van de soepele lage schoen (A) tot de stevige bergschoen voor het serieuze werk in de bergen (B/C). De meeste wandelaars kiezen voor de schoenen uit de AB-categorie: een halfhoge, soepele schoen die geschikt is voor zowel wandelingen in Nederland als voor een iets pittigere tocht over bergpaden.