LifestyleAdvertorial

Als muziek in de oren: verantwoord genieten

by Sven Kok

Van het rumoer van de stad tot de dreunende bass in een club, in ons leven krijgen onze oren het zwaar te verduren. En ze moeten wel een leven lang mee, dus mag je er best zuinig op zijn!

Spits je oren. Wat hoor je allemaal? Vogels die buiten fluiten, een vliegtuig dat overvliegt of de radio bij de buren? Wonderlijk is het, hoe we de wereld om ons heen met onze oren waarnemen. Dag en nacht werken ze hard om ons te waarschuwen voor gevaar, maar ook om ons met volle teugen van het leven te laten genieten.

Kwetsbaar

De hele dag staan we bloot aan geluiden. Het lijkt vanzelfsprekend dat we die allemaal kunnen horen, maar dat is eigenlijk niet zo. Gehoorschade loop je sneller op, dan je misschien zou denken. Wist je dat bij elke stijging van het volume met 3 decibel (dB) de geluidsbelasting verdubbelt en de bescherming en de maximale blootstelling halveren? Stadslawaai heeft een volume van 80 dB. Dat kan schadelijk zijn wanneer je er langer dan 8 uur in verblijft. Een concert zit al snel op 103 dB met pieken daar ver boven, waardoor je in minder dan 5 minuten al gehoorschade kunt oplopen. Best heftig, als je bedenkt dat een concert al gauw twee uurtjes duurt.

Bescherming

Steeds meer jongeren hebben last van lawaaislechthorendheid. Zij horen continue een piep, suis of brom in hun oren. Maar liefst twee miljoen Nederlanders hebben hier dagelijks mee te kampen. Het is daarom belangrijk om zuinig te zijn op je oren. Gehoorschade is onomkeerbaar en als je op jonge leeftijd al schade oploopt, draag je dit je hele leven met je mee.

Maak daarom gebruik van gehoorbescherming. Beter Horen heeft speciale oordoppen die je gehoor beschermen, maar je toch optimaal laten genieten van concerten, festivals en andere belevenissen. Dankzij het muziekfilter in de Pluggerz oordoppen wordt het schadelijke geluid gefilterd, maar blijft je beleving hetzelfde. Er zijn twee modellen: het Uni-Fit model is een universele beschermer mét muziekfilter die je meer dan honderd keer kan gebruiken. Het zogenoemde Custom-Fit model heeft een unieke pasvorm omdat de oordoppen worden gemaakt op basis van een afdruk van jouw oren. Dit gebeurt in een van de Beter Horen vestigingen. Het Standaard filter filtert het meest schadelijke geluid weg tot veilig niveau (24-29 dB). Het Premium (vlak)filter zorgt voor gelijkmatige demping zodat je de muziek nog goed kan horen, maar ook een goed gesprek kan voeren. Zo bescherm je je oren, zonder in te leveren op kwaliteit. Dat is nog eens optimaal genieten!

Wil jij jouw gehoor of dat van je kinderen beschermen? Lezeressen van Flair met een afspraak bij Beter Horen vanaf 1 tot en met 30 april krijgen 25 procent korting op het Custom-Fit model. Maak een afspraak via de website en bekijk de actievoorwaarden.

Gerelateerde artikelen