Jeuk, roodheid en een schilferige huid: een groot deel van de mensen heeft constitutioneel eczeem. Zeker in de zomer vereist dat een goede verzorging. Dermatoloog Kirsten Vogelaar legt uit hoe dat zit.
“Eczeem is een verzamelnaam voor ontstekingen van de huid”, aldus Kirsten. “In het geval van constitutioneel eczeem is er een aangeboren gevoeligheid die niet te genezen is. De huid staat continu onder hoogspanning. Als je met een microscoop kijkt, zie je dat de opbouw van de huid anders is dan bij mensen die geen eczeem hebben, ook als ze op dat moment geen actief eczeem hebben.”
Chloorwater
De triggers verschillen per persoon. “Het is weersafhankelijk. In de winter is de lucht kouder en droger wat bij sommige mensen het eczeem verergert, bij andere mensen zorgt de warme, vochtige lucht in de zomer juist voor een verergering van het eczeem. Chloorwater is voor iedereen met eczeem vervelend. Normaal vormt de huid een goede barrière, maar bij eczeem is die barrière altijd open. Daardoor kunnen water, zand en zonnebrand heftiger aanvoelen.”
Door je huid goed te verzorgen heb je hier zo min mogelijk last van. “Draag dunne katoenen kleding waar je niet al te erg in zweet. De kleintjes kun je UV-werende kleding aantrekken. Kies in ieder geval niet voor synthetische materialen en wees voorzichtig met zonlicht.”
Zonnebrandcrème
Zeewater kan bij actief eczeem prikken, maar is niet slecht voor de huid. Zwembadwater – waar chloor in zit – kan zorgen voor irritatie. “Als je kinderen gaan zwemmen of naar zwemles moeten, kun je ze van top tot teen insmeren met vette zalf. Was naderhand de chloor goed af en smeer ze opnieuw in.” En zonnebrandcrème? “Kies voor een ongeparfumeerde variant met factor 30 of 50, zorg dat het product dat jij kiest zowel een UVA- als UVB-filter heeft en smeer je op tijd – een half uur voordat je de deur uitgaat – in. De zonnebrandcrème moet namelijk nog even intrekken.”
‘Normaal vormt de huid een goede barrière, maar bij eczeem is die barrière altijd open’