Bij een pijntje zijn we al snel geneigd om naar een pijnstiller te grijpen, maar wist je dat je ook door middel van warmte de pijn kunt verzachten? Warmtetherapie kan een doeltreffende pijnstiller zijn.
Of het nu gaat om spierpijn, rugpijn of menstruatiepijn, we pakken al snel een pijnstiller. Toch is dit niet altijd nodig en zelfs niet altijd de beste manier om de pijn te verlichten. Een heel effectieve manier om pijn te verzachten is door middel van warmtetherapie. Bij warmtetherapie kun je denken aan een warmtelamp, kruik, hotpack, warmtekompressen, warmtekussen of warmtepleisters.
Werking van warmtetherapie
Warmtetherapie is een methode die wordt ingezet om pijn in de rug, nek en schouders te verlichten. Het is ook een effectieve methode om menstruatiepijn tegen te gaan. Het werkt als volgt: de warmte verbetert de bloedsomloop op die specifieke plek. De bloedvaten worden wijder en het bloed stroomt richting deze verwarmde plek. Hierdoor komen er meer voedingsstoffen en zuurstof naar de pijnlijke plek, waardoor de spieren en het weefsel sneller herstellen. Door de warmte ontspannen de spieren en worden pijnprikkels minder snel doorgelaten, waardoor je al tijdens het gebruik een verlichting van pijn ervaart. Je gebruikt warmtetherapie bijvoorbeeld na overbelasting of klachten die ontstaan zijn door spanning. Met warmtetherapie kun je de pijn in gewrichten en spieren verlichten. Ook geeft het ondersteuning en verlichting bij stress- en spanningsklachten.
Wetenschappelijk bewezen
Dat warmte een effectieve pijnbestrijder is, wordt door verschillende wetenschappelijke studies, proeven en onderzoeken bewezen. Een onderzoek, gepubliceerd in The Journal of Reproductive Medicine liet bijvoorbeeld zien dat warmtetherapie goed werkt om menstruatiepijn te verlichten. Uit het onderzoek bleek zelfs dat warmte effectiever werkte dan paracetamol. Ook bij pijn in de onderrug blijkt warmte een uitstekend hulpmiddel. Verschillende onderzoeken, zoals een onderzoek van de Universiteit van New Jersey en een onderzoek van de U.S. Spine & Sport foundation hebben dit uitgewezen. Volgens de onderzoeken zorgt warmtetherapie, gecombineerd met oefeningen, voor een beter én sneller herstel.
Warmte zorgt voor een beter én sneller herstel
Warm bad
Naast de pleisters, kruiken, kussens en kompressen, kan ook een warm bad helpen om pijn te verlichten. Zeker bij pijn die is ontstaan door spanning, kan het warme water verlichting bieden. Voeg wat essentiële oliën als lavendel, kamille of bergamot toe. Deze geuren staan bekend om hun rustgevende werking en helpen je om compleet te relaxen. Na zo’n warm bad en een goede nacht slaap, voel je je vast al stukken beter.