Als de zon schijnt, is het belangrijk om je in te smeren met zonnebrandcrème. Maar te vaak denken mensen dat als ze dat doen, ze voldoende beschermd zijn en dat is niet terecht, zegt Karlijn Thoonen van het Huidfonds.
Als het over zonnebescherming gaat, gaat het eigenlijk bijna altijd over zonnebrandcrème, waarom is dat niet terecht?
“Kleding is ook heel belangrijk. Als we alleen vertrouwen op zonnebrandcrème, wordt de huid onvoldoende beschermd, met huidschade tot gevolg. Het is een optelsom: meerdere ingrediënten zorgen voor het beste recept voor het beschermen van de huid.”
Hoe moeten we ons tegen de zon beschermen?
“Schijnt de zon fel, blijf dan in de schaduw. Daarnaast is het verstandig om in plaats van een hemdje een shirt met lange mouwen aan te trekken en een lange broek of rok. Ook is het verstandig om op de stof te letten. Hoe strakker de stof is gewoven, hoe meer bescherming hij biedt. Linnen of denim is dus beter dan een synthetische stof. Laagjes kleding bieden meer bescherming en donkere kleuren absorberen meer licht dan bijvoorbeeld pasteltinten. Daarnaast kun je beter voor loszittende dan voor strakke kleding kiezen. Naast kleding is het ook belangrijk om je ogen tegen UV-straling te beschermen met een zonnebril. Wat niet veel mensen weten, is dat zonlicht kan leiden tot staar. En draag een hoed met een brede rand. Zo is niet alleen je hoofd, maar zijn ook je nek en oren beschermd tegen de zon. Als laatst is het belangrijk om zonnebrandcrème van factor 30 of hoger en een UVA-filter te gebruiken. Gebruik genoeg en herhaal dit elke twee uur. Veel zonnebrandcrèmes hebben ook een inwerktijd van dertig minuten, dus smeer je in voordat je naar buiten gaat. Weren, kleren, smeren: het één werkt niet zonder het ander.”
'Als we alleen vertrouwen op zonnebrandcrème, wordt de huid onvoldoende beschermd’
Zijn dat de belangrijkste dingen die we in onze oren moeten knopen?
“Een laatste advies: hou er rekening mee dat je huid na de winter aan zonlicht moet wennen. Hou het mantra ‘weren, kleren, smeren’ in je achterhoofd.”
Ga voor meer tips en adviezen naar www.voorkomhuidkanker.nl.