GezondheidAdvertorial

Vijf tips die helpen om voor eens en voor altijd te stoppen met roken

by Sven Kok

Stoppen met roken is ontzettend moeilijk. Gemiddeld doen rokers zes pogingen voordat het ze definitief lukt. Maar door de juiste stappen te zetten, vergroot je de kans op succes, vertelt Stoppen met Roken-coach Patricia van Rossum. Ze geeft vijf tips.

1. Erken dat je een verslaving hebt
“Je hoeft niemand te vertellen dat roken slecht is voor je gezondheid, dat weet iedereen. De reden dat mensen het toch blijven doen is omdat nicotine ontzettend verslavend is, net zo verslavend als heroïne en cocaïne. Het allerbelangrijkste is daarom erkennen dat je een verslaving hebt. Als je stopt met roken leer je hoe je die verslaving de baas kunt worden.”

2. Zoek hulp
“Je kunt beter niet cold turkey stoppen met roken. De kans dat je dan voor langere tijd stopt, is klein. Zoek daarom hulp. Je kunt bijvoorbeeld stoppen met de hulp van een Stoppen met Roken-coach, individueel of in groepssetting. Dat laatste is het meest succesvol, omdat je dan ook door de groep gestimuleerd wordt.
Wat ook helpt zijn hulpmiddelen, zoals medicijnen of nicotinepleisters. Dat is een steuntje in de rug, het dempt de ontwenningsverschijnselen en je hebt minder trek in een sigaret. Als je een traject volgt samen met begeleiding of coaching worden deze middelen vergoed. Het gebruiken van een hulpmiddel verdubbelt de kans op succesvol stoppen.”

3. Vertel het je omgeving
“De omgeving speelt een belangrijke rol. Zeven op de tien personen vertellen hun omgeving over hun eerste stoppoging, maar hoe vaker ze zijn gestopt, hoe minder ze erover praten door gebrek aan zelfvertrouwen. Dat is jammer, want steun en begrip van de omgeving is heel belangrijk. Vertrouwen, een complimentje of schouderklopje is ontzettend helpend.”

‘Vertrouwen, een complimentje of schouderklopje is ontzettend helpend’

4. Bedenk helpende gedachten

“Roken is een proces met ups en downs. Het bedenken van positieve gedachten – ‘gisteren is het me gelukt, dus dan kan ik het vandaag ook’ – kan helpen als het even moeilijk is. Ook het bedenken van een krachtzin zoals ‘ik wil dit en ik kan dit!’ kan ervoor zorgen dat je de verleiding toch weerstaat.”

5. Zorg voor afleiding

“Maak van tevoren een EHBO-kit voor moeilijke momenten. Daar kunnen die positieve gedachten en krachtzin in, maar ook een plan met dingen die je afleiden als je trek krijgt in een sigaret. Dat moment duurt maar drie minuten, dus als je weet dat dat moment gaat komen en je bereid je hierop voor door een plan te maken, kun je dit de baas blijven. Bijvoorbeeld door het spelen van een spelletje op je telefoon of het luisteren naar muziek waar je blij van wordt.”

Stoppen met roken? Dit moet je écht weten voor je stopt - Ikstopnu

Gerelateerde artikelen