Zwemmen, zonnen en struinen door pittoreske dorpjes. In de zomer zijn we vaak zoveel mogelijk buiten. Het is dan belangrijk om je in te smeren, maar vergeet ook je haar niet. Scheikundige dr. Heleen Kibbelaar (@sciencemeetscosmetics op Instagram) legt uit hoe dat zit.
“UV-straling kan het haar beschadigen”, vertelt ze. Al nuanceert Heleen meteen: “Het beschadigt, maar kan niet – zoals bij de huid – tot schadelijke ziektes leiden. Uit onderzoek blijkt dat de haarschubben kapotgaan en dat de haarsterkte afneemt als het wordt bestraald met UV-stralen. Hierbij moet gezegd worden dat het haar tijdens het onderzoek met honderden uren bestraald werd, maar deze schade werkt wel cumulatief, gezien het haar zichzelf niet kan herstellen.”
Beach hair
Het resultaat? Het geromantiseerde ‘beach hair’: gebleekt en breekbaar haar dat stroef en stug aanvoelt. Wil je dat voorkomen? Dan is het belangrijk om het te beschermen. Heleen: “De beste bescherming is een hoed of pet. Een haarproduct met UV-filter kan je ook gebruiken maar beschermt lastiger. Het haar moet dan volledig – 360 graden – gecoat worden. Er bestaan geen gestandaardiseerde metingen die we mogen toepassen in het haar. Er kan niet gezegd worden dat een haarproduct SPF30 of SPF50 is, dat is bedoeld voor je huid. Er zijn wel producten, maar die moet je dus echt goed over al je haar verspreiden. En als je je haar vast doet, is de binnenkant beter beschermd.”
Zon, zee, zwemmen
Het is lekker om op een warme zomerdag te gaan zwemmen. Vooral doen, maar ook dan is het verstandig om je haar in een staart of – beter nog – knot te dragen. “Water is niet verzorgend voor je haar, je haar is zwakker wanneer het nat is.” Je kunt wat olie aanbrengen in de punten van je haar voordat je het water ingaat. “Dat houdt het water tegen en werkt verzorgend.”
‘Haar kan zichzelf niet herstellen als de schade er eenmaal is’